زنجیره ارزش چیست؟ [تحلیل زنجیره ارزش + مثال از سامسونگ]

زنجیره ارزش مایکل پورتر چیست؟

مایکل پورتر در سال ۱۹۸۵ برای اولین بار در کتاب خود با عنوان “مزیت رقابتی: ایجاد و حفظ عملکرد برتر” مفهوم زنجیره ارزش را این‌طور تعریف کرد: زنجیره‌ای از فعالیت‌هاست که یک شرکت فعال در یک صنعت خاص انجام می‌دهد (از ایده‌پردازی گرفته، تا تامین و توزیع و بازاریابی و خدمات پس از فروش). محصولات یا خدمات به ترتیب از تمام فعالیت‌های این زنجیره عبور می‌کنند و در هر مرحله، مقداری ارزش به آن اضافه می‌شود.

درنهایت زنجیره این فعالیت‌ها به ارزش افزوده کل برای محصول یا خدمت منجر می‌شود؛ به طوری که ارزش نهایی بیشتر از مجموع ارزش‌های هرکدام از فعالیت‌هاست.

با مدرسه کسب و کار مدیربان همراه باشید تا شما را با تعریف زنجیره ارزش پورتر، تجزیه و تحلیل و مراحل آن آشنا کنیم. در پایان یک مثال از زنجیره ارزش شرکت سامسونگ ارائه می‌دهیم که به درک بهتر شما از موضوع کمک زیادی می‌کند. 

تعریف زنجیره ارزش چیست؟

زنجیره ارزش را می‌توان به عنوان مجموعه‌ای از گام‌های پیوسته در نظر گرفت که از طراحی اولیه محصول آغاز شده و تا تحویل به دست مشتری ادامه می‌یابد.

در هر یک از این مراحل که شامل تامین مواد اولیه، تولید، پردازش، عمده‌فروشی و خرده‌فروشی است، ارزش افزوده‌ای به محصول یا خدمت اضافه می‌شود و درنتیجه مزیت رقابتی ایجاد می‌کند.

زنجیره ارزش مبتنی بر این ایده است که یک سازمان، چه تولیدی و چه خدماتی، به عنوان یک سیستم متشکل از زیرسیستم‌هایی است؛ به طوری که هر کدام دارای ورودی‌ها، فرآیندهای تبدیل و خروجی‌ هستند. این عناصر – ورودی‌ها، فرآیندهای تبدیل و خروجی‌ها – منابعی مانند پول، نیروی کار، مواد، تجهیزات، ساختمان، زمین و… مصرف می‌کنند.

 نحوه انجام فعالیت‌های زنجیره ارزش، روی هزینه‌ها و سودآوری سازمان تأثیر می‌گذارد. چارچوب زنجیره ارزش به سرعت به یک ابزار قدرتمند تجزیه و تحلیل برای برنامه ریزی استراتژیک تبدیل شد. در زنجیره ارزش تمرکز بر منابعی است که باعث ایجاد مزیت رقابتی می‌شود.

اهمیت تحلیل زنجیره ارزش

 امروزه تحلیل زنجیره ارزش یکی از ابزارهای اساسی در تدوین استراتژی به شمار می‌رود. این تحلیل به مدیران کمک می‌کند تا فعالیت‌های ارزش‌آفرین را شناسایی کرده و بر بهینه‌سازی آن‌ها تمرکز کنند. 

تجزیه و تحلیل زنجیره ارزش به شناسایی زمینه‌های کاهش هزینه، تمایز و در نهایت دستیابی به مزیت رقابتی کمک می‌کند. 

علاوه بر این، تحلیل دقیق هر فعالیت در زنجیره می‌تواند ناکارآمدی‌ها و گلوگاه‌های مسیر را شناسایی کند و فرصت‌هایی برای بهینه‌سازی و صرفه‌جویی هزینه ایجاد نماید. 

تحلیل زنجیره ارزش به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا در زمینه‌های توسعه محصول، استراتژی‌های ورود به بازار جدید یا انتخاب شرکای تجاری تصمیم‌های آگاهانه‌تری بگیرند. همچنین با بررسی دقیق فعالیت‌های زنجیره، سازمان‌ها می‌توانند فرصت‌های بهبود خدمات و کیفیت محصول را شناسایی کنند. 

این شناخت عمیق منجر به ارتقای تجربه مشتری، افزایش رضایت و ایجاد وفاداری در میان مشتریان می‌شود. در نهایت، شرکت‌هایی که توانایی ایجاد و مدیریت مؤثر ارزش در تمامی مراحل را دارند، می‌توانند جایگاه خود را در بازار تثبیت کرده و نسبت به رقبا به برتری دست پیدا کنند.

زنجیره ارزش تنها به درون سازمان محدود نمی‌شود، بلکه شامل روابط با تامین‌کنندگان (بخش بالادستی) و کانال‌های توزیع (بخش پایین‌دستی) نیز می‌شود.

مدل زنجیره ارزش پورتر

مدل زنجیره ارزش مایکل پورتر، فعالیت‌های سازمان را هنگام تبدیل ورودی‌ها به خروجی‌ها به دو نوع کلی طبقه‌بندی می‌کند:

  1.  فعالیت‌های اصلی؛
  2. فعالیت‌های پشتیبانی یا حمایتی.

اگرچه فعالیت‌های اصلی به‌طور مستقیم باعث ایجاد ارزش در کسب‌وکار می‌شوند، اما فعالیت‌های حمایتی برای ایجاد شرایط مناسب جهت موفقیت این فعالیت‌ها حیاتی هستند. ادغام این فعالیت‌ها یک سیستم جامع ایجاد می‌کند که در آن ارزش به طور مستمر در طول فرآیند اضافه می‌شود.

فعالیت ها در مدل زنجیره ارزش مایکل پورتر

تمامی این فعالیت‌ها را در قالب یک مثال برای یک روزنامه محلی شرح می‌دهیم. این روزنامه محلی تصمیم دارد با استفاده از هوش مصنوعی ایجاد ارزش کند. 

۱. فعالیت‌های اصلی

فعالیت‌های اصلی فعالیت‌هایی هستند که در ایجاد، انتقال و ارائه خدمات به مشتریان نقش دارند و مستقیماً ارزش ایجاد می‌کنند. این فعالیت‌ها که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شویم، هسته اصلی هر کسب‌وکاری هستند و مدیریت مؤثر آن‌ها می‌تواند منجر به ایجاد ارزش قابل توجهی شود.

پورتر پنج حوزه را برای فعالیت‌های اصلی تعریف می‌کند:

۱.۱. لجستیک ورودی

لجستیک ورودی در زنجیره ارزش شامل فعالیت هایی است که مربوط به دریافت، ذخیره‌سازی و مدیریت مواد اولیه و منابعی است که برای تولید محصول یا ارائه خدمات لازمند.

بهینه‌سازی لجستیک ورودی باعث می‌شود که شرکت‌ها مواد مورد نیاز خود را در زمان و مقدار مناسب دریافت کنند. این بهینه سازی مستقیماً بر کارایی تولید و کنترل هزینه‌ها تأثیر می‌گذارد.

در مثال روزنامه محلی، فعالیت‌های لجستیک ورودی مربوط به جمع‌آوری اخبار است. این روزنامه محلی از هوض مصنوعی برای خلق ارزش به صورت زیر استفاده کرد:

  • رونویسی: هوش مصنوعی می‌تواند با کاهش حجم کار و هزینه‌ها ایجاد ارزش کند؛
  • تجزیه و تحلیل داده‌ها: هوش مصنوعی می‌تواند گزارش‌دهی مبتنی بر داده‌ها را ساده کرده و باعث صرفه‌جویی در هزینه‌ها شود؛
  • راستی‌آزمایی و شناسایی اطلاعات نادرست و گمراه‌کننده. هوش مصنوعی می‌تواند این فرآیند را سرعت بخشیده و گزارش‌دهی دقیق‌تری را در اخبار فوری امکان‌پذیر کند.

۱.۲. عملیات

عملیات فعالیت‌هایی هستند که ورودی‌ها را به محصولات نهایی تبدیل می‌کنند. در مثال روزنامه محلی، عملیات در زنجیره ارزش همان تولید اخبار است. هوش مصنوعی در  این زمینه به صورت زیر می‌تواند ایجاد ارزش کند:

تولید متن خودکار برای گزارش‌های خبری استاندارد با استفاده از داده‌های به‌روز. این کار باعث کاهش هزینه‌ها شده و تخصیص مجدد منابع انسانی را تسهیل می‌کند.

 با این حال، تأثیری که هوش مصنوعی بر درآمد می‌گذارد، بستگی به تمایل مخاطبان برای تعامل با اخبار محلی تولید شده توسط هوش مصنوعی و پرداخت هزینه بابت آن دارد.

۱.۳. لجستیک خروجی 

لجستیک خروجی شامل فعالیت‌هایی است که محصولات یا خدمات را به کاربران نهایی تحویل می‌دهند. در مثال روزنامه محلی، لجستیک خروجی مربوط به توزیع اخبار است. ارزشی که هوش مصنوعی به این مرحله اضافه می‌کند، عبارت است از: 

توزیع شخصی‌سازی شده محتوا. هوش مصنوعی می‌تواند تحویل محتوا را بر اساس نیازهای مخاطبان محلی تنظیم کند و به طور بالقوه باعث افزایش تعامل مخاطبان و در نتیجه افزایش درآمد شود.

۱.۴. بازاریابی و فروش

بازاریابی و فروش شامل فعالیت‌هایی است (مانند تبلیغات و استراتژی قیمت‌گذاری مناسب) که مشتریان را از وجود محصول یا خدمت آگاه می‌سازد و آن‌ها را ترغیب به خرید می‌کند؛ بنابراین به فروش محصولات کمک می‌کند.

بازاریابی و فروش یکی از فعالیت های کلیدی در زنجیره خلق ارزش

 در این مرحله هم هوش مصنوعی می‌تواند به‌صورت زیر به خلق ارزش کمک کند:

با استفاده از دیوارهای پرداخت پویا و تحلیل رفتار کاربر تصمیم بگیرد چه محتوایی را رایگان در اختیار کاربر قرار دهد و چه محتوایی را فقط به کاربرانی نمایش دهد که هزینه پرداخت کرده‌اند. 

این ابزار کمک می‌کند مشتریان علاقه‌مند زودتر شناسایی شوند، درآمد مربوط به بخش اشتراک به دست آید و تبلیغات هدفمندتری انجام شود.

۱.۵. خدمات 

خدمات شامل فعالیت های پس از فروش و تحویل محصولات یا خدمات است. این مرحله شامل پشتیبانی از مشتری، به‌روزرسانی‌ها یا سایر خدمات پس از فروش می‌شود. خدمات با کیفیت بالا باعث ایجاد وفاداری در مشتریان و احتمال خرید مجدد آن‌ها می‌شود.

روزنامه محلی با استفاده از هوش مصنوعی به این صورت ارزش ایجاد کرد: استفاده از چت‌بات‌ها برای تعامل با مشتری.

۲. فعالیت های پشتیبانی یا حمایتی

فعالیت‌های پشتیبانی این فعالیت‌ها به طور غیرمستقیم با حمایت از فعالیت‌های اصلی ارزش ایجاد می‌کنند. فعالیت‌های حمایتی به طور مستقیم در تولید یا تحویل محصول یا خدمت دخالت ندارند؛ اما زیرساخت‌ها، منابع و قابلیت‌های لازم برای عملکرد بهینه فعالیت‌های اصلی را فراهم می‌آورند. 

 پورتر چهار فعالیت پشتیبانی اصلی را به صورت زیر معرفی کرد:

۲.۱. زیرساخت شرکت

 منظور از زیرساخت شرکت، سیستم پشتیبانی است که باعث می‌شوند فعالیت‌های شرکت به درستی و بدون مشکل انجام شود. زیرساخت شرکت شامل وظایف یا بخش‌هایی مانند حسابداری، حقوقی، مالی، برنامه‌ریزی، امور عمومی، روابط دولتی، تضمین کیفیت و مدیریت عمومی است.

۲.۲. مدیریت منابع انسانی

مدیریت منابع انسانی شامل استخدام، آموزش، توسعه و مدیریت پرسنل است. هدف مدیریت منابع انسانی این است که شرکت افراد مناسب (دارای مهارت‌های لازم برای انجام درست کارها) را در جای مناسب استفاده کند.

مدیریت منابع انسانی قوی به حفظ و رضایت کارکنان کمک می‌کند و باعث افزایش بهره‌وری می‌شود. در مثال روزنامه محلی مدیریت منابع انسانی باید تصمیم بگیرد یک تیم داخلی مسئول توسعه ابزارهای هوش مصنوعی باشد یا این ابزارها از بیرون تهیه شود. 

همچنین روزنامه‌نگاران باید در طراحی و توسعه ابزار هوش مصنوعی مشارکت کنند؛ به عنوان مثال در طراحی یک الگوریتم انتخاب تیتر کمک کنند تا تیترهای جذاب‌تری تولید کند.

۲.۳. توسعه فناوری

توسعه فناوری شامل فعالیت هایی است که محصولات را طراحی و فرآیندها را بهبود می‌بخشد. فعالیت های مربوط به توسعه فناوری به نوآوری‌هایی اشاره دارد که به بهبود فرآیندها و سیستم‌های داخلی سازمان کمک می‌کند. 

در مثال روزنامه محلی، این بخش نقش مهمی در پیاده‌سازی هوش مصنوعی دارد. منظور از توسعه فناوری در اینجا، طراحی یا سفارشی‌سازی ابزارهای هوشمند برای پشتیبانی از کارهای اصلی مانند تولید محتوا، ویرایش، تحلیل رفتار مخاطب و زمان‌بندی انتشار است.

توسعه فناوری در اینجا می‌تواند به استفاده از الگوریتم‌هایی برای نوشتن خبرهای ساده، پیشنهاد محتوای مرتبط به خواننده‌ها یا بررسی خودکار صحت اطلاعات کمک زیادی کند. 

همچنین توسعه فناوری به خودکارسازی وظایف تکراری و افزایش دقت و سرعت کار روزنامه‌نگاران کمک می‌کند. این نوآوری‌ها باعث کاهش هزینه‌ها، بهبود کیفیت محتوا و افزایش رضایت مخاطبان می‌شود.۲

۲.۴.  تدارکات (خرید)

 تدارکات (Procurement)  در زنجیره ارزش به فعالیت‌هایی گفته می‌شود که مربوط به خرید کالاها، خدمات یا منابع موردنیاز برای فعالیت‌های اصلی سازمان هستند.

در مثال روزنامه محلی که قصد دارد از هوش مصنوعی استفاده کند، تدارکات شامل تصمیم‌گیری درباره انتخاب شرکت‌ها یا پلتفرم‌هایی است که ابزارهای هوش مصنوعی ارائه می‌دهند (در صورت برون‌سپاری). 

نکاتی که در اینجا اهمیت دارند شامل دقت و شفافیت الگوریتم‌ها، شرایط حقوقی قراردادها و خدمات پشتیبانی آن‌هاست.

همچنین لازم است سازمان بررسی کند که آیا این ابزارها با نیازها و ارزش‌های حرفه‌ای روزنامه‌نگاری هماهنگ هستند یا خیر. انتخاب درست در این مرحله به بهبود بهره‌وری، کاهش ریسک و افزایش ارزش نهایی کمک می‌کند.

مراحل تجزیه و تحلیل زنجیره ارزش

پس از آشنایی با تعریف زنجیره ارزش پورتر و مدل آن و اهمیت آن می‌خواهیم درباره مراحل تحلیل زنجیره ارزش صحبت کنیم. مراحل زنجیره ارزش ۵ گام است که در ادامه هرکدام را بیشتر توضیح می‌دهیم.

مراحل تجزیه و تحلیل زنجیره خلق ارزش

۱. شناسایی فعالیت‌های زنجیره ارزش

 در این مرحله، باید تمام فعالیت‌های اصلی و حمایتی شناسایی شوند که در کسب‌وکار شما نقش دارند. این فعالیت‌ها به دو دسته اصلی تقسیم می‌شوند: فعالیت‌های اصلی و پشتیبانی که در بخش قبل مفصل درباره آن‌ها صحبت کردیم.

۲. تحلیل هر فعالیت

در این مرحله، باید هزینه‌ها، منابع و سهم هر یک از فعالیت‌ها در ایجاد ارزش برای مشتری را تجزیه‌وتحلیل کنید. این تحلیل به شما کمک می‌کند تا کارایی و اثر بخشی هر فرآیند را درک کنید و از طریق جمع‌آوری اطلاعات درباره هزینه‌ها و زمان هر فعالیت بفهمید چگونه هر فعالیت به تحویل ارزش به مشتری کمک می‌کند.

 در این مرحله، لازم است به دنبال هرگونه همپوشانی، افزونگی یا گلوگاه‌های احتمالی باشید که مانع بهینه‌سازی می‌شوند.

۳. شناسایی فرصت‌های بهبود

در این مرحله، باید به دنبال فرصت‌هایی برای بهبود فرآیندها باشید. این فرصت‌ها ممکن است شامل ساده‌سازی فرآیندها، کاهش هزینه‌ها یا افزایش ارزش ایجاد شده برای مشتری باشد.

برای این منظور، می‌توانید به اقدامات مختلفی مانند خودکارسازی فرآیندها، مذاکره بهتر با تأمین‌کنندگان یا حذف مراحل غیرضروری بپردازید. همچنین می‌توان از استانداردهای صنعت خود برای مقایسه و بهبود فرآیندها استفاده کرد.

۴. توسعه اقدامات استراتژیک 

در این مرحله، بر اساس یافته‌های مرحله قبل، باید استراتژی‌هایی برای بهینه‌سازی هر فعالیت تدوین کنید. این استراتژی‌ها باید با اهداف کلی کسب‌وکار و ارزش پیشنهادی به مشتری هم‌راستا باشند. برای هر فعالیت، باید یک برنامه عملیاتی با مراحل مشخص، افراد مسئول و زمان‌بندی دقیق تدوین شود.

۵. اعمال یافته‌ها و پیگیری نتایج

پس از توسعه استراتژی‌ها و برنامه‌های عملیاتی، باید این اقدامات را در فرآیندها پیاده‌سازی کنید. بعد از پیاده‌سازی، باید نتایج را پیگیری کرده و از شاخص‌ها و معیارهای مختلف برای ارزیابی تأثیر تغییرات استفاده کنید. 

در این مرحله، تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت‌ها و تهدیدها برای کل زنجیره ارزش اهمیت زیادی دارد. این ارزیابی‌ها به شما کمک می‌کند تا اقدامات لازم را برای بهبود بیشتر انجام دهید.

نکات کلیدی در تحلیل زنجیره ارزش

در تحلیل زنجیره ارزش باید به نکات زیر توجه داشت:

  • زنجیره ارزش باید واضح و قابل فهم باشد.
  • فعالیت‌های زنجیره ارزش مجزا از هم نیستند و به یکدیگر وابستگی دارند؛ به این معنی که یک فعالیت اغلب بر هزینه یا عملکرد دیگران تأثیر می‌گذارد. درواقع در زنجیره ارزش ارتباطاتی بین فعالیت‌های اصلی و پشتیبانی وجود دارد.
  • درک قابلیت‌ها از طریق فعالیت‌های زنجیره ارزش، کلید یک استراتژی رقابتی موفق است. استراتژی‌ها می‌توانند بر فعالیت‌هایی متمرکز شوند که به دستیابی به مزیت رقابتی پایدار کمک می‌کنند. سودآوری سازمان بستگی زیادی به نحوه مدیریت مؤثر فعالیت‌ها در طول زنجیره دار
  • سازمان‌ها باید مشخص کنند کدام یک از روابط آن‌ها از نظر کیفیت و قیمت به مزیت رقابتی آن‌ها می‌افزاید. 

زنجیره ارزش و مزیت رقابتی

زنجیره ارزش مبنای اساسی برای ایجاد مزیت رقابتی است. مزیت رقابتی به عنوان موقعیت‌های منحصربه‌فردی تعریف می‌شود که یک سازمان در مقایسه با رقبای خود از طریق تخصیص منابع و تصمیمات بهینه مربوط به دامنه فعالیت خود ایجاد می‌کند.

 پورتر تأکید می‌کند موقعیت برتر می‌تواند به شکل هزینه کم یا تمایز باشد. شرکت‌ها می‌توانند با تولید با هزینه کمتر به مزیت کارایی دست یابند، با ارائه ارزش برتر و با قیمت بالاتر به مزیت ارزش دست یابند یا هر دو استراتزی را انتخاب کنند.

انواع زنجیره‌های ارزش

تحلیل زنجیره ارزش در سه سطح زیر قابل اجراست:

  1. زنجیره ارزش در سطح شرکت: بر تمامی فعالیت‌های تجاری تمرکز دارد که یک شرکت برای افزایش ارزش محصول و بهبود مزیت رقابتی انجام می‌دهد؛
  2. زنجیره ارزش در سطح صنعت: شامل دامنه وسیعی از فعالیت‌ها در مراحل مختلف تولید یک محصول، از تأمین مواد اولیه تا تحویل نهایی است؛
  3. زنجیره ارزش جهانی: شامل کسب‌وکارهایی می‌شود که در پلتفرم جهانی فعالیت می‌کنند و فعالیت‌های مرتبط با طراحی، توسعه، مونتاژ یا بازاریابی را در مکان‌های مختلف جهان انجام می‌دهند.

مزایای تحلیل زنجیره ارزش

تحلیل زنجیره ارزش به دلیل اینکه نمایی جامع از چگونگی خلق ارزش در درون و اطراف یک سازمان ارائه می‌دهد، ابزاری بسیار ارزشمند است. در ادامه این بخش درباره مزایای زنجیره ارزش صحبت می‌کنیم.

درک عملیات تجاری و موقعیت رقابتی

تحلیل زنجیره ارزش به سازمان‌ها کمک می‌کند تا درک بهتری از نحوه انجام فعالیت‌های خود و چگونگی جایگاه‌یابی در صنعت خود پیدا کنند. با بررسی فعالیت‌هایی که برای ارائه ارزش به مشتری انجام می‌شود، تحلیل زنجیره ارزش واحدهای اساسی مزیت رقابتی را شناسایی می‌کند.

ارتقای کارایی و خلق ارزش

هدف اصلی تحلیل زنجیره ارزش، درک و بهبود فعالیت‌های تجاری است که ارزش خلق می‌کنند. این تحلیل به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا مناطقی را شناسایی کنند که در هر مرحله از سفر یک محصول یا خدمت (از ایده‌پردازی تا استفاده نهایی) ارزش افزوده می‌شود.

تحلیل زنجیره ارزش به دنبال افزایش کارایی تولید است تا شرکت بتواند حداکثر ارزش را با کمترین هزینه ممکن به مشتری ارائه دهد.

دستیابی به مزیت رقابتی

با تحلیل فعالیت‌های زنجیره ارزش، شرکت‌ها می‌توانند یک مزیت رقابتی در بازار ایجاد کنند. تحلیل زنجیره ارزش به شرکت‌ها این امکان را می‌دهد که روی فعالیت‌های خاصی که منجر به قیمت‌گذاری بالاتر یا کاهش هزینه‌ها می‌شود، تمرکز کنند و در نتیجه منابع مزیت رقابتی خود را شناسایی کنند. 

تصمیم‌گیری استراتژیک

تحلیل زنجیره ارزش ابزاری قوی برای تصمیم‌گیری‌های استراتژیک است که نمای کلی از عملیات یک شرکت و تعاملات آن با ذینفعان خارجی ارائه می‌دهد. این تحلیل می‌تواند به تصمیمات مربوط به همکاری‌ها، برون‌سپاری، توسعه محصول و استراتژی‌های گسترش بازار کمک کند.

شناسایی فرصت‌های بهبود و بهینه‌سازی

انجام تحلیل زنجیره ارزش باعث می‌شود تا یک شرکت بررسی کند که چگونه هر مرحله در زنجیره ارزش می‌تواند ارزش اضافه کند یا از آن کم کند و در نتیجه فرصت‌هایی برای بهبود شناسایی شود. این تحلیل به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا فرآیندهای خود را بهینه کند. 

کاهش هزینه و تمایز محصول

تحلیل زنجیره ارزش به شناسایی فرصت‌های کاهش هزینه از طریق کارآمدتر کردن هر فعالیت کمک می‌کند. همچنین، این تحلیل نقاطی را مشخص می‌کند که با سرمایه‌گذاری بیشتر می‌توان به تمایز محصول دست یافت.

بهبود رضایت مشتری

اطلاعات حاصل از تحلیل زنجیره ارزش می‌تواند برای بهبود کیفیت محصول و خدمات مشتری استفاده شود که در نهایت منجر به افزایش رضایت و وفاداری مشتری خواهد شد.

بهبود رضایت مشتری

با هم‌راستا کردن عملیات با نیازهای مشتری، کسب‌وکارها می‌توانند اطمینان حاصل کنند که هر مرحله از فرآیند به تجربه کلی مشتری افزوده می‌شود.

پرورش نوآوری و توسعه

نجیره ارزش می‌تواند فرصت‌هایی برای نوآوری مانند بهبود فرآیندهای موجود یا شناسایی راه‌های جدید برای افزودن ارزش به محصول از نظر مصرف‌کننده شناسایی کند.

ارزیابی اثرات زیست‌محیطی و اجتماعی تحلیل زنجیره ارزش می‌تواند برای ارزیابی اثرات زیست‌محیطی و اجتماعی عملیات یک شرکت استفاده شود و به کسب‌وکارها کمک کند تا اثرات محیطی خود را کاهش دهند.

درک بازارهای جهانی

در دنیای امروز که جهانی‌شدن به سرعت در حال گسترش است، تحلیل زنجیره ارزش به شرکت‌ها کمک می‌کند تا رقابت‌پذیری خود را در بازارهای جهانی ارزیابی کنند. این تحلیل به شرکت‌ها کمک می‌کند تا بفهمند چگونه تولیدات خود را در سطح جهانی پخش کنند و چه نقاط قوت و ضعفی در فرآیندهای جهانی‌شان دارند.

تحلیل ارتباطات بین‌شرکتی

تحلیل زنجیره ارزش به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا ارتباطات و تعاملات بین فعالیت‌های مختلف درون شرکت یا میان شرکت‌ها را شناسایی کنند. مثلاً ممکن است یک شرکت برای تولید یک محصول، نیاز به همکاری با چندین تأمین‌کننده یا شرکای تجاری داشته باشد.

این تحلیل به شرکت‌ها کمک می‌کند تا بفهمند چگونه این ارتباطات و جریان‌های اقتصادی بین شرکت‌ها (مثلاً تأمین‌کنندگان، توزیع‌کنندگان، و مشتریان) می‌تواند بر کارایی و بهره‌وری تأثیر بگذارد.

زنجیره ارزش شرکت سامسونگ

 در این بخش می‌خواهیم زنجیره ارزش سامسونگ را براساس مدل مایکل پورتر باهم بررسی کنیم. فعالیت‌های اصلی سامسونگ براساس مدل زنجیره ارزش پورتر به صورت زیر است:

فعالیت های اصلی سامسونگ براساس زنجیره ارزش پورتر

لجستیک ورودی سامسونگ

سامسونگ یک زنجیره تأمین ۲۵۰۰ تایی دارد. به همین دلیل، استراتژی لجستیک ورودی سامسونگ بسیار قوی است. عمده تأمین‌کنندگان سامسونگ در آسیا هستند؛ اما برخی از آن‌ها نیز در ایالات متحده و کشورهای دیگر حضور دارند.

سامسونگ الکترونیک لاجتیک (SELC) زیرمجموعه مدیریت لجستیک شرکت است. این بخش از بازوی لجستیک شرکت در سال ۱۹۹۸ جدا شد. 

عملیات سامسونگ

از سال ۱۹۳۸ تا ۲۰۲۲، سامسونگ وارد زمینه‌های مختلف کسب‌وکار برای تولید محصولات جدید شد. به طور کلی، این شرکت هفت ایستگاه تولید بزرگ در شهرهای مختلف دارد.

علاوه بر آن، سامسونگ بخش‌های تحقیق و توسعه‌ای دارد که به آن‌ها R&D گفته می‌شود. این بخش‌ها در ۱۱ مکان مختلف قرار دارند و به ایجاد محصولات جدید و بهتر کمک می‌کنند.

لجستیک خروجی

لجستیک خروجی کالاهای کاملاً تولید شده را از شرکت به مشتریان و بازار می‌رسانند. زیرمجموعه‌هایی که توسط سامسونگ استخدام شده‌اند، مسئول مکانیسم‌های حمل‌ونقل لجستیک خروجی هستند. 

SELC و سامسونگ SDC زیرمجموعه‌های اصلی هستند که به شرکت کمک می‌کنند تا لجستیک را مدیریت کند.

بازاریابی و فروش

سامسونگ با برندهای بزرگ رقابت کرده و در گذشته آن‌ها را پشت سر گذاشته است. این موفقیت‌ها به خاطر استراتژی بازاریابی عالی و جذابیت کمپین‌های فروش سامسونگ بوده است. 

عمدتاً سامسونگ از روش‌های بازاریابی دیجیتال برای ترویج محصولات خود استفاده می‌کند. علاوه بر این، سامسونگ از روش CSR برای حفظ شهرت خود استفاده می‌کند.

خدمات

فروشندگان و توزیع‌کنندگان جهانی سامسونگ خدمات پیش‌فروش را ارائه می‌دهند. آن‌ها همچنین خدمات مشتری استثنائی دارند و خدمات پس‌از‌فروش را نیز فراهم می‌کنند.

تنها در هند ۳۰۰۰ مرکز خدمات برای سامسونگ وجود دارد که این شرکت را به یک شرکت مشتری‌محور تبدیل می‌کند. 

فعالیت های پشتیبان سامسونگ

زیرساخت شرکت سامسونگ

مدیرعامل سامسونگ، کسب‌وکارها را به چهار بخش عملیاتی مختلف تقسیم کرده است. مدیرعامل و معاون سامسونگ با یکدیگر همکاری می‌کنند. مدیر عامل روی بخش‌های فنی و فناوری‌های پیشرفته کار می‌کند؛ درحالی که معاون او روی بخش‌هایی تمرکز دارد که محصول نهایی را به مصرف‌کننده می‌رسانند.

مدیریت منابع انسانی سامسونگ

مدیریت منابع انسانی سامسونگ تنها روی آموزش کارکنان متمرکز نیست؛ بلکه به آن‌ها کمک می‌کند تا در طول مسیر شغلی خود به سرعت رشد کنند و از شغل خود رضایت داشته باشند.
این شرکت به‌طور خاص به ارتقای حقوق زنان در داخل سازمان تاکید دارد. علاوه بر این، شرکت حقوق‌های رقابتی ارائه می‌دهد که به ایجاد کارکنان وفادار و مورد اعتماد کمک می‌کند.

توسعه فناوری شرکت سامسونگ

فناوری مهم‌ترین بخش زنجیره ارزش سامسونگ است. این شرکت باید با پیشرفت‌های فناوری هم‌راستا بماند وگرنه عقب خواهد ماند. به همین دلیل، سامسونگ بخش‌های زیادی از تحقیق و توسعه ایجاد کرده است که سرمایه زیادی برای پیشرفت‌های فناوری هزینه می‌کنند.

تدارکات و خرید در شرکت سامسونگ

تأمین مداوم محصولات تنها زمانی ممکن است که سامسونگ تأمین مداوم مواد خام داشته باشد. سامسونگ ۲۱۶ پایگاه در ۷۶ کشور در سراسر جهان دارد. علاوه بر این، مرکز خرید بین‌المللی شرکت نیز به مدیریت ارتباطات تأمین‌کنندگان و دریافت‌کنندگان کمک می‌کند.
منبع مثال سامسونگ: https://www.edrawmax.com/
سخن پایانی
زنجیره خلق ارزش ابزاری کلیدی برای تدوین استراتژی است و با شناسایی فعالیت‌های کلیدی و بهبود آن‌ها باعث کاهش هزینه یا ایجاد محصولاتی متمایز در صنعت می‌شود. تجزیه و تحلیل این ابزار که اولین بار توسط مایکل پورتر ارائه شد، زمینه‌ساز کسب مزیت رقابتی می‌باشد.

امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *