راهنمای مطالعه مقاله
Togglemba مخفف چیست ؟
اگر برای شما هم این سوال وجود دارد که رشته mba مخفف چیست و میخواهید بیشتر درباره رشته Mba یا مدیریت کسب و کار بدانید، در این مقاله با ما همراه باشید؛ زیرا تصمیم داریم بهطور مفصل به سوال رشته Mba چیست و برای چه کسانی مناسب است پاسخ دهیم؛ اما در ابتدا بهتر است بدانیم Mba مخفف عبارت Master of Business Administration است؛ بهمعنی مدیریت ارشد کسب و کار. اگر با مفهوم و تعریف مدیریت آشنایی کافی ندارید، پیش از مطالعه این مطلب، مقاله مدیریت چیست بخوانید.
رشته ام بی ای چیست ؟
به زبان خودمانی و راحت میتوان گفت: رشته Mba کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی است. مدیریت ام بی ای رشتهای است که مدیران کسب و کار در آن شرکت میکنند تا مهارتها و اصول مدیریت حرفهای را یاد بگیرند و در زمینۀ خودشان حرفهای شوند؛ بهعبارتی آموزشها در این رشته بیشتر جنبه کاربردی و عملیاتی دارد.
در رشته مدیریت ام بی ای تمرکز روی یادگیری مباحث مدیریتی بهصورت کاربردی و مهارتی است. این رشته به وجود آمده است تا به فارغ التحصیلان Mba کمک کند تا درک بهتری از عملکردهای بهتر مدیریت کسب و کار داشته باشند.
مدیریت MBA شناختهشدهترین مدرک مدیریت در دنیاست. دوره Mba بیشتر دانشی و آکادمیک است؛ هرچند ما در مدیربان تلاش میکنیم با کارگاهی برگزار کردن دوره آن را به مهارتیشدن نزدیک کنیم.
شخصی که در دوره مدیریت کسب و کار شرکت میکند، دانش بنیادین مدیریت را فرا میگیرد؛ بهعبارتی در انتهای این دوره دیدی کلی نسبت به کسب و کار پیدا میکند.
اگر بخواهیم جزئیتر بگوئیم، مباحث بازاریابی، مالی و حسابداری و رهبری سازمان را بهطور کلی آموزش میبیند. در مجموع یادگیرندۀ این دوره میتواند کسب و کار خودش را بهتر بچرخاند و در بازار رقابتی از رقبای خود سبقت بگیرد.
رشته mba برای چه کسانی مناسب است
این رشته برای معاونتهای سازمانهای بزرگ، کارآفرینان، مدیران استارتاپها و مدیران کسب و کارها (حال یا آینده) مناسب است.
رشته MBA برای افرادی مناسب است که:
- تجربه کاری مدیریتی دارند و میخواهند مهارتهای مدیریتی و استراتژیک خود را ارتقا دهند؛
- کارآفرینان و صاحبان کسبوکار که بهدنبال بهبود مهارتهای مدیریتی و استراتژیهای کسبوکار خود هستند؛
- متخصصان فنی که میخواهند به سطوح مدیریتی بالاتر دست یابند و تصمیمگیریهای استراتژیک انجام دهند؛
- افرادی که بهدنبال تغییر مسیر شغلی بهسمت مدیریت و رهبری هستند؛
- افرادی که در گذشته رشتههای دیگری خوانده و اکنون می خواهند کسب و کار خود را مدیریت کنند و از اصول مدیریت کسب و کار آگاه نیستند؛
اما MBA رشتهای است که مهارتهای عملیاتی را بهصورت خلاصهتر به کسانی آموزش می دهد که زمان کافی برای خواندن رشته مدیریت ندارند و قصد دارند زودتر به نتیجه برسند.
عدۀ زیادی از مدیران کسب و کارها بهدلیل مسائلی که عمدتاً مربوط به نبود ساختار مالیحقوقی مشخص است، ورشکسته شده و در زندان به سر میبرند یا تحت پیگرد قانونی قرار دارند. خبر خوش این است که بخش چشمگیری از اصولی کردن کسب و کار در MBA آموخته میشود. در ادامه به این بیشتر میپردازیم که این رشته مناسب چه کسانی است.
مدیران و صاحبان کسبوکارها
مدیران و صاحبان کسب و کارها که از بازدهی کار خود راضی نیستند و نمیتوانند بهاندازه کافی سودآوری داشته باشند، میتوانند از دوره MBA استفاده کنند. طی این دوره فرد با یادگیری تکنیکهای تیمسازی، برنامهریزی، استفاده از فرصتهای استثنایی و بازاریابی و فروش میتواند وضعیت کسبوکار خود را بهبود بخشد. همچنین افرادی که یک بیزنس سودآور دارند هم میتوانند از این دوره استفاده کنند؛ زیرا همیشه راه برای فرصتهای تازهتر و پیشرفت بیشتر وجود دارد.
فارغالتحصیلان رشته مدیریت
افرادی که در رشتههای مختلف مدیریت تحصیل کردهاند، میتوانند با گذراندن دوره MBA به کار خود عمق ببخشند. زیرا با اینکه تحصیل در دانشگاه ضروری است؛ اما امکان تجربه عملی را فراهم نمیکند. هیچ دانشجویی حتی اگر از بهترین دانشگاهها هم فارغالتحصیل شده باشد، تجربه عملی لازم برای ورود به دنیای کسبوکار را ندارد.
سرفصل های آموزشی مدیریت MBA چیست؟
مباحثی که در این رشته (در مجموعۀ ما) تدریس میشوند، عبارتاند از:
- مدیریت استراتژیک
- تاریخچه مدیریت ایران و جهان
- آینده پژوهی
- اصول مدیریت کسب و کار
- مدیریت بازاریابی
- مدیریت منابع انسانی
- رهبری
- مدیریت رفتار سازمانی
- تجارت الکترونیک
- برندینگ
- مدیریت مالی برای مدیران غیر مالی
- مباحث حقوقی
- دیجیتال مارکتینگ
- کارگاههای توسعه فردی؛
- اصول و فنون مذاکره.
اهمیت و ضرورت ام بی ای
اهمیت رشته ام بی ای چیست ؟ از شما میخواهیم برای چند لحظه چشمهایتان را ببندید و ۱۰ سال پیش را به خاطر بیاورید. چه چیزی از آن موقع تا به امروز بهطور کل زیرورو نشده است؟
حتی اگر موردی پیدا کنید که متحول نشده باشد، قطعاً از این تحولات تاثیر گرفته است؛ بهعنوان مثال فرهنگ مصرف، تکنولوژی، فرصتها و تهدیدهای یک شرکت، نقاط قوت و ضعف یک سازمان یا حتی یک فرد همه از این تحولات تأثیر گرفتهاند.
MBA رشتهای مناسب برای مدیرانی است که میخواهند تا حدودی با ضربآهنگ تغییر و تحولات، همآهنگ شوند و بتوانند سازمانشان را رشد بدهند؛ بااینحال این رشته به هیچوجه جامع و کامل نیست. البته جالب است بدانید که مینتزبرگ کتابی با نام «سازمانها مدیر میخواهند، نه دانشآموختۀ MBA» دارد و در این کتاب نقدهای تندی به MBA وارد کرده است.
از طرفی توسعه یک سازمان یا کسب و کار و بهتبع آن یک کشور به بهبود دانش و مهارتهای مدیریتی وابسته است. با تربیت مدیران موفق است که میتوان بازدهی و بهره وری را افزایش داد و از تمامی پتانسیلهای موجود به بهترین شکل ممکن استفاده کرد. اما اهمیت و ضرورت دوره MBA چیست؟
آگاهی بیشتر از بازارهای جهانی
با شرکت در کلاسهای MBA با کارآفرینان و مدیران کسب و کار صنایع دیگری در تماس خواهید بود؛ افرادی که تجربیات و دیدگاههای متفاوتی درباره اقتصاد ایران و جهان دارند؛ بهعبارتی علاوه بر یادگیری از اساتید حوزه مدیریت، از شبکهسازی با مدیران صنایع دیگر و استفاده از تجربیات آنها نیز بهرهمند خواهید شد.
بهبود مهارتهای ارتباطی
ارتباط موثر و متقاعدسازی مهارتی اساسی است که برای موفقیت در کسب و کار ضروری به نظر میرسد. ممکن است ارتباط برقرار کردن در برابر سایر مهارتهای فنی به نظر پیشپاافتاده بیاید؛ اما درواقع اهمیت زیادی دارد. در اینجا نقش دوره MBA چیست؟ این دوره میتواند مهارتهای ارتباطی شفاهی و نوشتاری شما را با آموزش اصول و فنون مذاکره بهبود ببخشد و به شما کمک میکند تا مفاهیم را به افراد مختلف و در سطوح گوناگون انتقال دهید و مطمئن شوید که همه نیروها باهم و در یک جهت و برای یک هدف مشترک کار میکنند.
افزایش فرصتهای کاری در یک بازار کار رقابتی
داشتن دانشهای مدیریتی در سطح حرفهای میتواند یک مدیر را نسبت به همتایان خودش متمایز کند. از سازمانهای تولید انرژی گرفته تا محصولات مصرفی و استارتاپها داشتن یک نیروی MBA میتواند دارایی بزرگی برای هر صنعتی باشد. کارفرمایان معمولا بهدنبال استخدام حداقل یک نیرو با مدرک MBA هستند؛ زیرا مهارتآموزان Mba در بازاریابی و امور مالی مهارتهای ذیقیمتی دارند.
تاریخچه MBA در جهان و ایران
MBA برای اولینبار در سال ۱۹۰۸ در دانشگاه هاروارد تدریس شد. این رشته اکنون در مدرسۀ کسب و کار هاروارد (Harvard Business School) تدریس میشود.
از ابتدای سال ۱۹۳۰ نیز کمکم تدرسیس رشته MBA در مدارس کسب و کار به صورت جدیتر شکل گرفت و در سراسر آمریکا مطرح شد. در آن سالها دانشجویانِ کمی پذیرفته میشدند؛ اما هماکنون سالانه نزدیک به دوهزار نفر فقط از دانشگاه هاروارد در این رشته فارغالتحصیل میشوند.
در اروپا نیز بعد از گذشت پنج دهه، یعنی در سال ۱۹۵۷، رشته Mba توسط Insead در کشور فرانسه برگزار شد. این دوره در ایران قبل از انقلاب اسلامی توسط دانشگاه هاروارد پایهگذاری شد.
آن زمان توسط «شعبه مطالعات مدیریت هاروارد» که پس از انقلاب، به دانشگاه امام صادق (ع) تغییر نام داد، در ایران مطرح شد. پس از این تغییر در سال ۱۳۷۸ دوباره به دست دکتر علینقی مشایخی و دوستان ایشان، رشته MBA احیا شد و مورد استقبال قرار گرفت.
رشته MBA چه گرایشهایی دارد؟
رشته MBA گرایشهای متنوعی دارد و خوشبختانه این شرایط را برای علاقهمندان به آموزش مدیریت فراهم کرده است تا بتوانند براساس نیازشان در گرایشی به آموزش و یادگیری بپردازند که برایشان مفید است. در این بخش به مهمترین گرایش های رشته MBA اشاره میکنیم:
- گرایش بازاریابی
- گرایش منابع انسانی
- گرایش استراتژی
- گرایش کنترل پروژه
- گرایش رفتار و منابع سازمانی
- گرایش خدمات
- گرایش کسبوکار بینالمللی
- گرایش کارآفرینی
- گرایش سیستمهای اطلاعاتی و فنآوری اطلاعات
- گرایش نوآوری و توسعه محصولات و خدمات
اگر تمایل دارید درباره هرکدام از این شاخهها بیشتر بدانید، حتما مقاله ما درباره گرایش های MBA را مطالعه کنید.
هدف از راهاندازی رشته MBA چیست؟
هدف کلی رشته MBA توانمندکردن مدیران درزمینۀ ادارۀ کسب و کار است. در ادامه به چند هدف مهم دیگر نیز اشاره میکنیم:
- تربیت رهبران کارآزموده و حرفهای با هدف مدیریت صحیح مجموعهای از افراد؛
- یادگیری شیوه توسعه، بازاریابی و فروش محصولات و خدمات؛
- یادگیری شیوه استفاده از تکنیکهای مختلف برای ایجاد ارتباط و مشارکت با افراد گوناگون جهت ساخت شبکههای جمعی بزرگتر؛
- یادگیری نحوه مدیریت شرایط دشوار مانند بحرانهای مالی یا رسواییهای عمومی؛
- یادگیری سالم نگهداشتن فضای مالی سازمان و بهتبع آن کشور؛
- حفظ و ارتقای تصویری مثبت از شرکت بهوسیله مدیریت بهتر سازمان؛
- جمعآوری، تفسیر و ایجاد گزارش براساس دادههای کسبوکار؛
- آموزش چگونگی استخدام استعدادهای برتر و حفظ کارکنان فعلی؛
- یادگیری چگونگی برقراری تماسهای سخت و پیچیده، مدیریت بحران، رفع تنشهای شرکت و … .
نکتهای که دربارۀ شرکتکنندگان دوره مدیریت کسب و کار وجود دارد این است که مدیران سطوح بالای سازمانها نیاز دارند تا MBA را با گرایش خاصی بخوانند؛ بهعنوان مثال مدیرعامل یک سازمان با بیش از ۵۰۰ نفر کارمند باید MBA عمومی را قبل از رسیدن به این سطح فرا گرفته باشد؛ سپس در این موقعیت نیاز دارد تا MBA با گرایش استراتژی بیاموزد.
مدیر بازاریابی این سازمان باید MBA با گرایش بازاریابی را فرا بگیرد؛ چون در سازمانهای بزرگ لازم است مدیران بخشهای مختلف سازمان MBA را تخصصیتر و درزمینه مربوط به خود بیاموزند.
بازار کار MBA به چه صورت است؟
به طور کلی سوال «بازار کار چه رشتهای خوب است؟» سوال درستی نیست؛ بلکه بهتر است پرسیده شود: «من برای چه کاری خوب هستم؟». اگر بازار کاری را میشناسید که خوب نباشد، به ما معرفی کنید تا ما شخصی را به شما معرفی کنیم که به خوبی از آن بازار منفعت کسب میکند.
در هرصورت شخصی که این دوره را بگذراند، نسبت به سایر افراد، عملیاتیتر است؛ زیرا این مباحث تئوری نیستند؛ درنتیجه مطالبی که شخص در این دوره میآموزد، کاملاً کاربردی است و بسیار مفید برای کسب و کار؛ زیرا امروزه صاحبان کسب وکارهای کوچک و بزرگ در ایران به خوبی فهمیدهاند که برای بقا و رشد همواره باید بهروز باشند.
دانش و مهارت مدیریت کسب و کار یا همان mba همان دانش بهروزی است که میتواند هر کسب و کاری را به مقصد رشد و افزایش سودآوری برساند؛ به همین دلیل امروز اکثر شرکتها و سازمانها به جذب دانشآموختگان رشته مدیریت کسب و کار تمایل پیدا کردهاند.
شاید این سوال برایتان پیش بیاید که این افراد دقیقاً در چه سمت سازمانی به کار گرفته میشوند؟ در اینجا به ۲۱ مورد از جایگاههای شغلی این رشته در سازمانهای ایرانی اشاره میکنیم:
- مدیر بازاریابی
- مدیر فناوری اطلاعات (مدیر واحد IT)
- مدیر فروش
- مدیر مجموعههای خدماتی
- مدیر دیجیتال مارکتینگ (بازاریابی دیجیتال)
- تحلیلگر توسعه اقتصادی
- اقتصاددان پژوهشی
- تحلیلگر کسب وکار آی تی
- مدیر هوشمندسازی کسب و کار
- کارشناس موفقیت مشتری
- تحلیلگر امور مالی
- مدیر مشاور مالی
- معاون مدیر مالی
- تحلیلگر امور مالی
- تحلیلگر سیستمهای کسبوکار
- تحلیلگر استراتژی کسبوکار
- تحلیلگر برنامههای کاربردی کسبوکار
- مدیریت امور سبد سهام
- مشاور کسبوکارهای نوپا
- مشاور استارتاپها
- مشاور مدیران عالی.
البته لازم به ذکر است که بخش بزرگی از شرکت کنندگان رشته MBA مدیر کسب و کار شخصی خودشان هستند یا تصمیم دارند کسب و کار شخصی خودشان را راه بیاندازند؛ زیرا افرادی که در رشته مدیریت کسب و کار آموزش میبینند، در صورت استخدام شدن، حقوق بیشتری از سایر کارمندان دریافت میکنند؛ اما کسانی که آموزشهای MBA را در کسب و کار خودشان پیاده میکنند، میتوانند درآمد خودشان را بدون هیچ سقفی افزایش دهند.
آینده شغلی رشته مدیریت کسب و کار
آینده شغلی رشته مدیریت کسب و کار در ایران کاملاً درخشان است. همانطورکه میدانید، رشته مدیریت کسب و کار Mba در ایران، نسبت به سایر رشتههای مدیریتی رشتهای جدید محسوب میشود. از طرفی این رشته به دو علت بازارکار گستردهای را در ایران ایجاد کرده است:
- تنوع زیاد گرایشهای این رشته؛
- نیاز شدید کسب و کارهای امروز به مهارتهای مدیریت کسب و کار کمتر سازمانی را در ایران میتوان یافت که به استخدام دانشآموختگان رشته مدیریت کسب و کار نیاز نداشته باشد!
اگر هدف شما از گذراندن دوره MBA استخدام شدن در یک موقعیت شغلی با درآمد بالاست، رشته درستی را انتخاب کردهاید؛ اگرچه اکثر شرکتکنندگان در این رشته ترجیح میدهند استخدام نشوند؛ زیرا دانشآموختگان رشته MBA در تمام زمینههای مدیریت کسبوکار، از طراحی استراتژی و مدیریت منابع انسانی گرفته تا تبلیغات و فروش، توانمند میشوند.
آمارها نیز نشان میدهند که اکثر دانشآموختگان رشته مدیریت کسب و کار پس از اتمام آموزش، وارد نقشهای مدیریتی میشوند و فقط ۱۰درصد آنها در نقشهای مشاورهای در سازمانها مشغول به کار میشوند. تعداد معدودی هم ترجیح میدهند با کسب مدرک دکتری، بهعنوان استاد دانشگاه در این رشته تدریس کنند.
اعتبار مدرک Mba چقدر است و به چه عواملی بستگی دارد؟
اگر برای مدیری گرفتن گواهینامه این دوره مهم و ارزشمند است، میتواند در دانشگاهای ارائهدهنده این رشته ثبتنام کرده یا این دوره را در مراکز آزادی بگذراند که مدرک موردتایید وزارت علوم را میدهند. اعتبار این مدرک به دانشگاه محل تحصیل بستگی دارد.
درباره مراکز آزاد که رشته Mba را تدریس میکنند، نگاهی به رزومه استادان آن مرکز و نظر فارغالتحصیلان آن میتواند به شما کمک کند تا دربارۀ اعتبار آن مدرک دیدی کلی به دست آورید.
خوشبختانه مدرکگرایی کمکم دارد ارزش خودش را از دست میدهد و سازمانها و مدیران بیشتر بهدنبال افزایش مهارت هستند تا گرفتن مدرک.
گرفتن مدرک بدون یادگیری اصولی مباحث ارزشی ندارد و آنچه مهم است، یادگیری و بهکاربردن مباحث در کسب و کار است. مهم این است که مطالب بهخوبی فراگرفته و در جای درستشان استفاده شوند.
آیا مدرک MBA ایرانی در کشورهای دیگر هم اعتبار دارد؟
چنانچه سازمان یا نهادی که این دوره را برگزار میکند، مورد تایید مجامع بینالمللی باشد، مدرک MBA آن نیز اعتبار دارد.
دکترای Mba چیست ؟
DBA دکترای MBA است. مباحثی که در Dba تدریس میشود، مفصلتر و جزئیتر و عمیقتر از MBA میباشد. همچنین مطالب DBA نسبت به دورۀ MBA بهروزتر هستند.
پیشنهاد میکنیم با مطالعه مقاله تفاوت dBA و MBA با فرق بین این دو رشته بیشتر آشنا شوید.
مدیریت MBA را در دانشگاه بخوانیم یا موسسات آموزش آزاد؟
بسیاری از افراد علاقهمند به یادگیری مهارتهای مدیریتی با این چالش روبهرو هستند که این تخصص را در دانشگاهها یاد بگیرند یا موسسات آموزش آزاد؟ بهتر است بدانید تصمیمگیری بین این دو راهی تابع عوامل مختلفی است؛ ازجمله اهداف شما از یادگیری مهارتهای موردنیاز مدیران، بودجه مالی، زمان شما برای یادیگری این مهارتها، شرایط و نیازهای شخصی شما.
از نظر بسیاری از صاحبان کسب و کار مدرک دانشگاهی اعتبار بیشتری از مدرک آزاد دارد. همین موضوع ممکن است باعث فراهم شدن شرایط کاری بیشتری در بازار کار شود.
گفتن این نکته خالی از لطف نیست که این طرز تفکر نباید معیار تصمیمگیری شما باشد؛ زیرا آنچه یک مدیر را توانمند میکند، تواناییِ مهارت های مدیریتی است؛ نه اعتبار مدرک.
بهتر است بدانید مزیتی که موسسات آزاد نسبت به دانشگاهها دارند این است که امکان انعطافپذیری و گنجاندن برنامههای جانبیِ آموزشی خارج از درس در این موسسات بیشتر فراهم است.
افرادی که میخواهند مدیریت کسب و کار را بدون کنکور و گذراندن واحدهای دانشگاهی یاد بگیرند، میتوانند در موسسات آزاد ثبتنام کرده و در این دوره شرکت کنند. موسسات آزاد بسته به اینکه زیر نظر کدام نهاد دولتی فعالیت میکنند، مدرک ارائه میدهد.
مدرک وزارت علوم و سازمان فنی و حرفهای در این بین از اعتبار بیشتری برخوردار هستند. سرفصلهای آموزشی و مدت دوره (تعداد ساعات آموزش) این موسسات نیز توسط سازمان مربوطه تدوین میشود. همچنین آزمون نهایی بر طبق سرفصلهایی برگزار میشود که نهاد مربوطه ارائه میدهد.
یادگیری رشته مدیریت Mba باعث افزایش درآمد میشود؟
قطعاً. بهخصوص اگر یادگیری ام بی ای در جایگاههای شغلی قرار گیرید که در بالا نام برده شد، افزایش درآمد زیادی را بهدنبال خواهد داشت. البته نباید این را فراموش کنیم منظور ما یادگیری تئوریوار نیست؛ بلکه یادگیری کاربردی و عملیاتی است.
چطور با شرکت در MBA به رشد کسب و کارم کمک کنم؟
- هدفتان را از انتخاب این رشته شفاف کنید؛
- براساس نیاز و تطابق با اهداف شغلیتان گرایش MBA مناسب را انتخاب کنید؛
- تنها در صورتی میتوانید در این رشته موفق شوید که زمان کافی برای مطالعه و کار عملی داشته باشید و برای یادگیریتان زمان صرف کنید؛
- به آموختههایتان عمل کنید و آن را در کسبوکارتان پیادهسازی کنید؛
- سعی کنید با دیگر شرکتکنندگان شبکهسازی کنید و از این فرصت طلایی برای رشد و توسعه کسبوکارتان استفاده کنید.
- تنها به آموزشهای کلاسی اکتفا نکنید و در کنار استفاده از تجربیات استادان دوره، مطالب و منابع مطالعاتی مرتبط با MBA را مطالعه کنید؛
مدیربان صاحبان و مدیران کسب و کارهای کوچک و متوسط (Sme) را هدف ارائۀ خدمات خود قرار داده است؛ بهدلیل اینکه اقتصاد کشور با این کسب و کارها (نسبت به کسب و کارهای بزرگ) زودتر شکل میگیرد.
اهمیت و ضرورت ام بی ای
اهمیت رشته ام بی ای چیست ؟ از شما میخواهیم برای چند لحظه چشمهایتان را ببندید و ۱۰ سال پیش را به خاطر بیاورید. چه چیزی از آن موقع تا به امروز بهطور کل زیرورو نشده است؟
حتی اگر موردی پیدا کنید که متحول نشده باشد، قطعاً از این تحولات تاثیر گرفته است؛ بهعنوان مثال فرهنگ مصرف، تکنولوژی، فرصتها و تهدیدهای یک شرکت، نقاط قوت و ضعف یک سازمان یا حتی یک فرد همه از این تحولات تأثیر گرفتهاند.
MBA رشتهای مناسب برای مدیرانی است که میخواهند تا حدودی با ضربآهنگ تغییر و تحولات، همآهنگ شوند و بتوانند سازمانشان را رشد بدهند؛ بااینحال این رشته به هیچوجه جامع و کامل نیست. البته جالب است بدانید که مینتزبرگ کتابی با نام «سازمانها مدیر میخواهند، نه دانشآموختۀ MBA» دارد و در این کتاب نقدهای تندی به MBA وارد کرده است.
از طرفی توسعه یک سازمان یا کسب و کار و بهتبع آن یک کشور به بهبود دانش و مهارتهای مدیریتی وابسته است. با تربیت مدیران موفق است که میتوان بازدهی و بهره وری را افزایش داد و از تمامی پتانسیلهای موجود به بهترین شکل ممکن استفاده کرد. اما اهمیت و ضرورت دوره MBA چیست؟
آگاهی بیشتر از بازارهای جهانی
با شرکت در کلاسهای MBA با کارآفرینان و مدیران کسب و کار صنایع دیگری در تماس خواهید بود؛ افرادی که تجربیات و دیدگاههای متفاوتی درباره اقتصاد ایران و جهان دارند؛ بهعبارتی علاوه بر یادگیری از اساتید حوزه مدیریت، از شبکهسازی با مدیران صنایع دیگر و استفاده از تجربیات آنها نیز بهرهمند خواهید شد.
بهبود مهارتهای ارتباطی
ارتباط موثر و متقاعدسازی مهارتی اساسی است که برای موفقیت در کسب و کار ضروری به نظر میرسد. ممکن است ارتباط برقرار کردن در برابر سایر مهارتهای فنی به نظر پیشپاافتاده بیاید؛ اما درواقع اهمیت زیادی دارد. در اینجا نقش دوره MBA چیست؟ این دوره میتواند مهارتهای ارتباطی شفاهی و نوشتاری شما را با آموزش اصول و فنون مذاکره بهبود ببخشد و به شما کمک میکند تا مفاهیم را به افراد مختلف و در سطوح گوناگون انتقال دهید و مطمئن شوید که همه نیروها باهم و در یک جهت و برای یک هدف مشترک کار میکنند.
افزایش فرصتهای کاری در یک بازار کار رقابتی
داشتن دانشهای مدیریتی در سطح حرفهای میتواند یک مدیر را نسبت به همتایان خودش متمایز کند. از سازمانهای تولید انرژی گرفته تا محصولات مصرفی و استارتاپها داشتن یک نیروی MBA میتواند دارایی بزرگی برای هر صنعتی باشد. کارفرمایان معمولا بهدنبال استخدام حداقل یک نیرو با مدرک MBA هستند؛ زیرا مهارتآموزان Mba در بازاریابی و امور مالی مهارتهای ذیقیمتی دارند.
تاریخچه MBA در جهان و ایران
MBA برای اولینبار در سال ۱۹۰۸ در دانشگاه هاروارد تدریس شد. این رشته اکنون در مدرسۀ کسب و کار هاروارد (Harvard Business School) تدریس میشود.
از ابتدای سال ۱۹۳۰ نیز کمکم تدرسیس رشته MBA در مدارس کسب و کار به صورت جدیتر شکل گرفت و در سراسر آمریکا مطرح شد. در آن سالها دانشجویانِ کمی پذیرفته میشدند؛ اما هماکنون سالانه نزدیک به دوهزار نفر فقط از دانشگاه هاروارد در این رشته فارغالتحصیل میشوند.
در اروپا نیز بعد از گذشت پنج دهه، یعنی در سال ۱۹۵۷، رشته Mba توسط Insead در کشور فرانسه برگزار شد. این دوره در ایران قبل از انقلاب اسلامی توسط دانشگاه هاروارد پایهگذاری شد.
آن زمان توسط «شعبه مطالعات مدیریت هاروارد» که پس از انقلاب، به دانشگاه امام صادق (ع) تغییر نام داد، در ایران مطرح شد. پس از این تغییر در سال ۱۳۷۸ دوباره به دست دکتر علینقی مشایخی و دوستان ایشان، رشته MBA احیا شد و مورد استقبال قرار گرفت.
رشته MBA چه گرایشهایی دارد؟
رشته MBA گرایشهای متنوعی دارد و خوشبختانه این شرایط را برای علاقهمندان به آموزش مدیریت فراهم کرده است تا بتوانند براساس نیازشان در گرایشی به آموزش و یادگیری بپردازند که برایشان مفید است. در این بخش به مهمترین گرایش های رشته MBA اشاره میکنیم:
- گرایش بازاریابی
- گرایش منابع انسانی
- گرایش استراتژی
- گرایش کنترل پروژه
- گرایش رفتار و منابع سازمانی
- گرایش خدمات
- گرایش کسبوکار بینالمللی
- گرایش کارآفرینی
- گرایش سیستمهای اطلاعاتی و فنآوری اطلاعات
- گرایش نوآوری و توسعه محصولات و خدمات
اگر تمایل دارید درباره هرکدام از این شاخهها بیشتر بدانید، حتما مقاله ما درباره گرایش های MBA را مطالعه کنید.
هدف از راهاندازی رشته MBA چیست؟
هدف کلی رشته MBA توانمندکردن مدیران درزمینۀ ادارۀ کسب و کار است. در ادامه به چند هدف مهم دیگر نیز اشاره میکنیم:
- تربیت رهبران کارآزموده و حرفهای با هدف مدیریت صحیح مجموعهای از افراد؛
- یادگیری شیوه توسعه، بازاریابی و فروش محصولات و خدمات؛
- یادگیری شیوه استفاده از تکنیکهای مختلف برای ایجاد ارتباط و مشارکت با افراد گوناگون جهت ساخت شبکههای جمعی بزرگتر؛
- یادگیری نحوه مدیریت شرایط دشوار مانند بحرانهای مالی یا رسواییهای عمومی؛
- یادگیری سالم نگهداشتن فضای مالی سازمان و بهتبع آن کشور؛
- حفظ و ارتقای تصویری مثبت از شرکت بهوسیله مدیریت بهتر سازمان؛
- جمعآوری، تفسیر و ایجاد گزارش براساس دادههای کسبوکار؛
- آموزش چگونگی استخدام استعدادهای برتر و حفظ کارکنان فعلی؛
- یادگیری چگونگی برقراری تماسهای سخت و پیچیده، مدیریت بحران، رفع تنشهای شرکت و … .
نکتهای که دربارۀ شرکتکنندگان دوره مدیریت کسب و کار وجود دارد این است که مدیران سطوح بالای سازمانها نیاز دارند تا MBA را با گرایش خاصی بخوانند؛ بهعنوان مثال مدیرعامل یک سازمان با بیش از ۵۰۰ نفر کارمند باید MBA عمومی را قبل از رسیدن به این سطح فرا گرفته باشد؛ سپس در این موقعیت نیاز دارد تا MBA با گرایش استراتژی بیاموزد.
مدیر بازاریابی این سازمان باید MBA با گرایش بازاریابی را فرا بگیرد؛ چون در سازمانهای بزرگ لازم است مدیران بخشهای مختلف سازمان MBA را تخصصیتر و درزمینه مربوط به خود بیاموزند.
نتیجهگیری
سوالات متداول
این رشته برای معاونتهای سازمانهای بزرگ، کارآفرینان، مدیران استارتاپها و مدیران کسب و کارها (حال یا آینده) مناسب است. یکی از باورهای ما در مجموعه مدیربان این است که اگر کسب و کاری میخواهد رشد کند، ابتدای باید اصولی و چارچوبمند شود. درصورتیکه باور رایج این است که ابتدا کسب و کاری رشد کند، سپس آن را اصولی کنند. چنین چیزی ممکن نیست!
سلام خداقوت
سلام و ارادت
من مدیر یک موسسه آموزشی هستم. در رشته مدیریت بازرگانی در مقطع کارشناسی تحصیل کردم. به نظر شما شرکت در رشته ام بی ای در دانشگاه و گرفتن مدرک آکادمیک برای من مناسب تره (با توجه به اینکه در مقطع کارشناسی مدیریت تحصیل کردم) یا شرکت در دوره های ام بی ای موسسات آزاد؟ کدوم به رشد و توسعه کسب و کارم کمک بیشتری می کنه؟
سلام و عرض ادب
هر دانشگاه و موسسهای با دیگری فرق داره. شاخص انتخاب میزان درگیری اساتید با موضوعات واقعی کسب و کار و داشتن تجربه میدانی و میزان درگیر کردن دانشجو یا مدیر یک بیزینس با موضوعات هست. با کمی تحقیق درباره دانشگاه یا موسسه مدنظرتون میتونید به جواب برسید.
موفق باشید