مهارت های فروش برای فروشندگی حرفه ای

مهارت های فروش و بازاریابی

مهارت‌های فروش دقیقا همانند بنزین، کسب و کار شما را حرکت می‌دهند. در این مقاله مدیربان تلاش می‌کند باک بنزین شما را با مهارت‌های نرم و سخت فروشندگی پر کند تا بتوانید فروش موفقی را تجربه کنید. در ابتدا مهارت‌های سخت را به شما معرفی می‌کنیم که ابزار کار دست شماست؛ سپس در یک پروسه فروش، تمامی مهارت‌های نرم موردنیاز فروشندگان را به شما معرفی خواهیم کرد تا بتوانید فروش موفق خود را خاتمه دهید.

مهارت های سخت موردنیاز فروشندگان

مهارت‌های سخت قابلیت‌ها و دانش فنی هستند که می‌توانند به‌راحتی اندازه‌گیری و ارزیابی شوند. درزمینه فروش، این مهارت‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

۱. تحلیل داده‌های فروش

توانایی بررسی و تحلیل داده‌ها برای شناسایی روندها و پیش‌بینی نتایج یکی از مهارت‌های سخت فروش است که هر فروشنده‌ای برای موفقیت به آن نیاز دارد.

تحلیل داده‌های فروش

اگر شما داده‌های فروش را جمع‌آوری و تحلیل نکنید، نمی‌توانید روند فروش خود را شناسایی و نقاط ضعفتان را اصلاح کنید؛ بنابراین رقبای باهوش شما این داده‌ها را تحلیل و با استفاده از نقاط ضعف شما، خود را در دل مشتری جای می‌دهند.

۲. مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)

آشنایی با نرم‌افزارها و سیستم‌های مدیریت ارتباط با مشتری به فروشندگان موفق کمک می‌کند مشتریانشان را مدیریت کرده و دچار سردرگمی نشوند.

۳. نوشتن پیشنهاد فروش

مهارت در نوشتن و ارائه پیشنهادات فروش جذاب و قدرتمند یکی از مهارت‌های سخت فروشندگان است که کمک می‌کند فروش نهایی شود.

۴. آشنایی با فرآیند فروش

تسلط بر مراحل مختلف فرآیند فروش و تسهیل آن ابزار خوبی در دستان شماست که با کمک مهارت‌های نرم به شما در نهایی‌کردن فروش کمک می‌کند. 

۵. ارزیابی رقبا

تحلیل و ارزیابی رقبا و محصولات آن‌ها می‌تواند دانشی به شما بدهد که مشتری نتواند با استفاده از رقبا، شما را در مذاکره مغلوب کند.

مشتری پیش از خرید از رقبا اطلاعات جمع‌آوری می‌کند و سپس سراغ شما می‌آید. برای برد در فروش شما باید حتی از مشتری بیشتر درباره رقبا اطلاعات داشته باشید.

۶. تکنیک‌های پرزنتیشن و ارائه

مهارت ارائه محصول برای مشتری

مهارت در ارائه و معرفی محصولات به مشتریان از طریق پاورپوینت، کاتالوگ و غیره یک مهارت سخت است که به شما کمک می‌کند مشتری را مشتاق ارتباط با خودتان نگه دارید. 

مقاله پیشنهادی برای مطالعه: تکنیک های فروش موفق

۷. استفاده از شبکه‌های اجتماعی

توانایی استفاده از پلتفرم‌های اجتماعی برای جذب مشتری یکی از مهارت‌های سختی است که متاسفانه اکثر فروشندگان آنقدر درگیر فروش و ارتباطات هستند، از این فرصت بی نظیر فراموش می‌کنند؛ پس همین الان شبکه‌های اجتماعی خود را راه‌اندازی کنید.

۸. فناوری‌های فروش

آشنایی با ابزارهای تکنولوژیک که در فرآیند فروش مفید هستند، به بقای شما در دنیای فروش کمک خواهد کرد. این ابزارها می توانند ابزارهای ثبت فاکتور یا هوش مصنوعی و… باشند. 

۹. مدیریت موجودی

درک نحوه مدیریت موجودی و تأمین نیازهای مشتری از مهارت‌های سختی است که اگر درست به مشتری اعلام نشود ممکن است مشتری ناراضی بشود. خیلی از فروشندگان به‌دلیل‌ عدم آگاهی از موجودی، محصولات را به تعداد اشتباه می‌فروشند یا محصول ناموجود را می‌فروشند و درنهایت فرصت‌های خود را هدر می‌دهند.

۱۰. شناخت و تسلط بر محصول

دانش کامل در مورد ویژگی‌ها، مزایا و معایب محصولات می‌تواند شما را در نظر مشتری فردی با تسلط جلوه دهد. مشتریان از ناآگاهی شما درباره محصول سواستفاده می‌کنند و مذاکره را پیروز می‌شوند. پس تا می‌توانید روی محصول خود تسلط داشته باشید.

اگر مهارت‌های بالا را دارید حالا زمان آن رسیده است که با مهارت‌های نرم موردنیاز فروش، فروش موفق را تجربه کنید. در ادامه سعی کرده‌ایم مهم‌ترین مهارت‌های نرم فروش مناسب فروشندگان ایرانی را ارائه دهیم تا راحت‌تر مسیر موفقیت در فروش را با تسلط بر این مهارت‌ها طی کنید.

با شرکت در دوره فروش و بازاریابی مدیربان مهارت‌های فروشندگی را یاد بگیرید و یک فروشنده حرفه‌ای شوید.

مهارت های نرم موردنیاز فروشندگان

مهارت‌های نرم به توانایی‌های شخصی و بین‌فردی اشاره دارند که در تعاملات اجتماعی با مشتریان اهمیت دارند. این مهارت‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

۱۱. مدیریت زمان

توانایی برنامه‌ریزی و مدیریت زمان برای بهینه‌سازی تلاش‌های فروش یکی از فاکتور‌های اصلی موفقیت فروش است. خصوصا در فروش‌های B۲B اگر نتوانید زمان خود را درست مدیریت کنید، نمی‌توانید حجم فروش بالا را تجربه کرده و تارگت فروش را بزنید. با مطالعه مقاله تارگت فروش چیست با نحوه محاسبه هدف برای فروش کسب و کارتان و مراحل آن آشنا شوید.

۱۲. مهارت مکالمه گهواره‌ای

 در فروش، جلب توجه افراد یکی از رویاهای فروشندگانی است که دوست دارند در کار خود ماهر باشند. در سال ۲۰۲۰ پژوهشی درباره کلمات انجام شد که به هریک از کاربران فهرستی از کلماتی را نشان می‌دادند و از آن‌ها می‌خواستند این کلمات را حفظ کنند؛ سپس از آن‌ها می‌خواستند کلماتی را که به یاد آوردند، در کاغذی یادداشت کنند.

مهارت مکالمه

نتیجه این بود: افراد ۷۰٪ کلمات ابتدای فهرست را به خاطر می‌آوردند، ۲۰٪ افراد کلمات اواسط فهرست و ۱۰۰٪ افراد کلمات آخر فهرست را. کلمات اخر فهرست سخت نیست؛ اما چرا کلمات وسط که کمی قبل‌تر از ابتدای فهرست هستند کمتر از کلمات اولیه به خاطر سپرده می‌شوند؟

مکالمه گهواره فروش می‌گوید افراد مکالمات شما را حین انتخاب خرید در ابتدا با ذوق ۱۰۰٪ می‌شوند. سپس حرف‌هایی که در وسط فروش زدید را کمتر به خاطر داشته و درنهایت وقتی بگویید برای خاتمه یا جمع بندی، ۱۰۰٪ حرف‌های شما را به‌خاطر می‌آورند.

در فروشندگی فروشنده‌ای موفق است که بتواند ابتدا و انتهای مکالمه خود را جذاب کرده و ارزش پیشنهادی را به مخاطب برساند. در اواسط مکالمه هم قیمت دردآور را به مشتری بگوید تا مشتری درد پرداخت هزینه را کمتر به خاطر بیاورد و در ذهن خود بیشتر روی ارزش‌ها و تمایزات جذاب محصول یا خدمات شما تمرکز کند. 

۱۳. مهارت مکالمه پینگ پونگی

مکالمه را پینگ پونگی کنید. فقط شما متکلم‌الوحده نباشید. یک سوال بپرسید، پاسخ آن را بشنوید و براساس پاسخ مشتری سوال بعدی را بپرسید. برای ابتدای گفتگو نیاز است که ۳ تا ۵ سوال کاربردی از مشتری پرسیده شود.

۱۴. مهارت گوش دادن فعال

یک فروشنده ماهر بسیار دقیق و خوب به حرف‌های مشتری گوش می‌دهد. او بیشتر از آنکه صحبت کند، می‌پرسد و خوب گوش می‌دهد تا بتواند ۲ نکته را از این خوب گوش دادن متوجه شود.

اولین نکته این است که متوجه می‌شود مشتری او احساساتی است و خرید هیجانی دارد و دومین نکته این است که متوجه می‌شود نیت مشتری از مکالمه با شما چیست و سپس آنچه می‌خواهد را به او می‌فروشد. هرچه سوالات شما هوشمندانه‌تر باشد و شنونده بهتری باشید، می‌توانید فروش موفق‌تری را تجربه کنید.

۱۵. مهارت ابراز کردن

یکی از تکنیک‌های پیام‌رسانی درست در فروش، آوردن ابراز در فروش‌های حضوری است. حتی اگر فروشنده مجازی هستید، باید حس را به مخاطب القا کنید. اگر می‌خواهید زیبایی مانتوی مزون خود را نشان دهید، باید آن را بپوشید و با اعتمادبه‌نفس در خیابان راه بروید؛ نه‌اینکه روی رگال آن را به مخاطب نشان دهید و از جنس خوب مانتو تعریف کنید.

آوردن ابراز یکی از مهم‌ترین مهارت‌هایی است که هر فروشنده نیاز دارد تا آن را در دنیای مجازی و حقیقی به مشتریان نشان دهد و جلب توجه کند.

۱۶. مهارت خلق داستان

یکی دیگر از مهارت‌هایی که یک فروشنده ماهر به آن نیاز دارد، خلق داستانی است که در آن مشتری قهرمان است. شما برای فروش نیاز به خلق داستان دارید.

اگر نتوانید داستان‌سرایی کنید و فقط بخواهید مزایا و ویژگی‌های محصول یا خدمات را به مشتری نشان دهید، مشتری احتمالا از شما خرید نمی‌کند. داستان به مشتری کمک می‌کند که بر مدار شنیدن باقی بماند.

برای مشتری واقعا مهم نیست برند شما ۲۰ سال گذشته ثبت شده و با شرکت‌های مطرح کار کرده‌اید؛ اما مهم است بداند شما به او چگونه می‌توانید کمک کنید. حالا در طول ساخت این داستان شما باید خاطراتی از موفقیت در شرکت‌های دیگر هم بگویید. 

مثلا اگر مشتری بیان می‌کند فلان مشکل را دارد. به او بگویید دقیقا شرکت X که با آن کار می‌کردیم هم مشکل شما را داشت و به کمک اعتماد او توانستیم مشکلش را با محصولمان رفع کنیم. در اینجا شما هم به مخاطب گفته‌اید که با شرکت X کار کرده‌اید و هم داستانی جذاب برای او تعریف کرده‌اید که اعتماد او را بیشتر به دست بیاورید.

۱۷. مهارت دادن احساس مالکیت (شما)

در طول داستان‌سرایی خود اگر به مخاطب بگویید برند ما این کار را کرده است، برند ما این رزومه را دارد و کلمات (من یا ما) را به کار ببرید، درواقع فقط از خود تعریف کرده‌اید و مشتری هیجان خاصی درباره شما نشان نمی‌دهد.

اگر هم بیش‌ازحد درباره خودتان صحبت کنید، در ذهن خود، شما را برندی متکبر می‌بیند. در داستانتان شخصیت اصلی، مخاطب شما باید باشد. پیام برند شما، داستانی درباره نحوه حل مشکل مشتری با استفاده از خدمات یا خرید کالای شماست.

به جدول زیر نگاه کنید تا کاملا برای شما شفاف شود چرا باید قهرمان داستان مشتری باشد.

من/ ماشما
آن محصولی که قرار است من به شما پیشنهاد دهمآن محصولی که شما به آن نیاز دارید
ما به شما این فرصت را می دهیم تا ...آن چه شما با همکاری با ما بهدست خواهید آورد
سیستم ما به شما این امکان را می دهد تا ...شما با داشتن این سیستم می‌توانید ...
من می‌خواهم ...شما می‌توانید
ما ناچاریم قبول کنیم که بازار ...شما لازم است قبول کنید که بازار ...
اگر می‌توانستم از مزایای محصول به شما بگویم ...اگر شما می‌توانستید هر چه زودتر محصول را داشته باشید ...

۱۸. درهم شکنی افکار و دیدن ولیو پروپوزیشن

در مهارت قبلی گفتیم داستان‌های مشتری، بزرگ‌ترین فرصتی است که مشتری می‌تواند احساس مالکیت بر خدمات یا محصول شما داشته باشد.

این باعث جلب توجه مشتری می‌شود؛ اما چیزی که مهم‌تر از جلب توجه است، مقاومت مشتری به قبول خرید محصول یا خدمت برای حل مشکلاتش است. مشتری انکار می‌کند تا بتواند امتیازات بیشتری از شما بگیرد. وقتی مخاطب انکار می‌کند، تمامی مهارت‌های فروش بی‌فایده است.

یکی از مهارت های فروش ارائه ارزش پیشنهادی به مشتری است

برای اینکه انکار مشتری را از بین برده و ارزش پیشنهادی‌تان را به او نشان دهید، نیاز است درباره خود آن‌ها و مشکلی که دارند و پیامد‌های آن صحبت کنید. اگر کار شما فروش خدمات است، به آن‌ها بگویید که خدمات شما چگونه ناجی وضعیتی خواهد شد که در آن قرار گرفته‌اند.

اگر کار شما فروش محصول است، به آن‌ها یاداوری کنید در گذشته بدون این محصول چه مشکلاتی داشته‌اند. به این شکل مشتری کم‌کم متوجه ارزشی خواهد شد که این محصول یا خدمت به او می‌تواند ارائه دهد و وارد مرحله گشودگی می‌شود تا افکار منکرانه او درهم شکسته شود.

۱۹. مهارت احترام و تکریم مخاطب و اطرافیان او

اگر شما در حال فروش B۲B هستید، باید علاوه بر احترام و تکریم از خود مشتری، افراد دور و اطراف او در سازمان را هم تکریم کنید؛ مانند به‌کاربردن این کلمات:

برند خوشنام شما، مدیر کاربلد شما، کارمندان با وجدان شما و… . استفاده از این کلمات روی بالا رفتن اعتمادبه‌نفس مشتری تاثیر می‌گذارد؛ بنابراین در طول فرآیند فروش سازمانی فراموش نکنید که همه خریدارند.

۲۰. مهارت خاتمه فروش با استفاده از طراحی خبر بد

مهارت‌های خاتمه فروش زیاد هستند. در اینجا به یکی از مهارت‌های خاتمه فروش یعنی تکنیک خبر بد کوتاه اشاره می‌کنیم. در انتهایِ داستان‌سرایی و مکالمه گهواره‌ای، شما باید سخنی تاثیرگذار به مشتری بگویید تا او احساس کند اگر هزینه را پرداخت نکند، اتفاق بدی برای او می‌افتد.

شاید با خودتان بگویید مگر ما نباید مشتری را همیشه خوشحال نگه داریم؟ نه. این اشتباه است. اگر مشتری خوشحال و خوش‌خیال باشد، تب‌وتاب خرید از سر او می‌پرد. شما باید با یک خبر بدِ کوچکِ ناگهان به او شوک، استرس و اضطراب وارد کنید تا در این حالت تصمیم‌گیری کند و بتوانید بفروشید.

اگر نتوانید خبر بد بدهید، مشتری همچنان بین شما و رقبا فکر می‌کند و ممکن است تمامی زحمات شما در آرامش مشتری از بین برود و درنهایت متوجه شوید مشتری از رقیب خرید کرده است. شما باید به مخاطب:

  • خبر بدی بدهید و او را بترسانید اگر از شما خرید نکند، پشیمان خواهد شد. 
  • مشتری را از محدوده راحتی‌اش بیرون بکشید.
  • باید به مشتری کمک کنید چالش جدیدی را با نگرشی جدید ببیند.
  • باید شرایط مشکل‌آفرینی را ایجاد و آن را فوریتی اجتناب‌ناپذیر کنید.
  • باید شهامت آن را داشته باشید که محیط پر تنش را بدون از دست دادن مشتری ایجاد و از آن با ارائه راه‌حل مخصوص خودتان به نفع خودتان بهره ببرید.

۲۱. مهارت تصمیم‌سازی

آخرین مهارت نرمی که یک فروشنده نیاز دارد، تصمیم‌سازی برای مشتری است. اگر موارد بالا را به‌خوبی رعایت کرده باشید، در این صورت شما برای مشتری خود تصمیم‌سازی کرده و او را به‌سمت خرید از خود می‌کشانید.

سخن پایانی

در این مقاله درباره مهارت های فروش و بازاریابی موردنیاز فروشندگان صحبت کردیم و این مهارت‌ها را به دو دسته مهارت‌های سخت و نرم تقسیم کردیم. تسلط به این مهارت‌ها و به کار بستن آن‌ها از شما یک فروشنده حرفه ای و کاربلد می‌سازد.

شاید مقالات زیر هم برای شما جذاب باشد:

فروش چیست؟

فروشنده حرفه ای کیست؟

شاخص های کلیدی عملکرد (Kpi) فروش

مدیر فروش کیست و چه وظایفی دارد؟

مدیریت فروش چیست؟

روان شناسی فروش چیست؟

روش های جذب مشتری برای فروش بیشتر.

امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *