آیا تابهحال از خود پرسیدهاید چرا بعضی از فروشندگان شما موفقتر هستند؟ یا چرا بعضی از اعضای تیم فروشتان احساس راحتی بیشتری میکنند؟ شخصیت شناسی در فروش به شما کمک میکند تا بدانید چه شخصیتی مناسب فروشندگی و چه شخصیتی مناسب مدیریت تیم فروش است. بنابراین با انتخاب افراد مناسب در جایگاههای درست برای تیم فروشتان عملکرد کلی تیم افزایشتان پیدا میکند؛ درنتیجه شاهد فروش و سودآوری بیشتر خواهید بود. با مدیربان همراه باشید تا شما را با تیپ شخصیتی مناسب فروشندگان و سایر اعضای تیم فروش آشنا کنیم.
راهنمای مطالعه مقاله
Toggleاهمیت و تأثیر شخصیت شناسی در فروش
شخصیت، همانند اثر انگشت، هر فرد را منحصربهفرد میکند. از گذشته، شناخت شخصیت انسان و ارتباط آن با سایر جنبههای زندگی ازجمله شغل، موضوعی جذاب برای پژوهشگران بوده است. در دنیای شغلی امروز، انتخاب شغل مناسب یکی از مهمترین تصمیماتی است که هر فرد با آن روبهرو میشود.
باتوجهبه تنوع مشاغل و مهارتهای موردنیاز در هرکدام از آنها، انتخاب شغلی که با شخصیت و علایق فرد همخوانی داشته باشد، میتواند به افزایش رضایت شغلی و موفقیت در زندگی حرفهای منجر شود.
شخصیتشناسی نقش مهمی در کارایی و عملکرد تیمهای فروش ایفا میکند. شناخت دقیق تیپهای شخصیتی اعضای تیم فروش میتواند به مدیران فروش کمک کند تا وظایف را بهدرستی به اعضا تخصیص دهند و بهترین نتایج را به دست آورند.
مدل MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) یکی از معروفترین و کاربردیترین ابزارهای شخصیتشناسی است که به شناسایی و ارزیابی تیپهای شخصیتی مختلف میپردازد.
طبق تعریف بنیاد مایرز بریگز افراد بر اساس چهار معیار شخصیتی دستهبندی میشوند: درون گرایی یا برون گرایی، حسی یا شهودی، منطقی یا احساسی، قضاوتی یا ادراکی. این مولفهها ۱۶ تیپ شخصیتی را میسازند که در ادامه با آنها بیشتر آشنا میشویم.
اگر مدیر فروش یک سازمان هستید، نیاز است تا برای مدیریت بهتر تیمتان آموزش ببینید. پیشنهاد میکنیم نگاهی به دوره مدیر فروش حرفه ای مدیربان بزنید.
انواع تیپ شخصیتی فروشنده و اعضای تیم فروش
۱. ISTJ (بازپرس)
این افراد ساکت، جدی، قابل اعتماد و واقعبین هستند. مسئولیتپذیریند و تصمیمات منطقی میگیرند. پر تلاش، دقیق، وفادار، باملاحظه، منظم، مقتدر و منطقی از دیگر ویژگیهای این تیپ شخصیتی است.
بااینحال ممکن است نسبت به تغییرات انعطاف پذیری کمی داشته باشند؛ به این معنا که در مواجهه با تغییرات ناگهانی نیاز به زمان بیشتری برای تصمیمگیری دارند. باتوجهبه ویژگیهای این شخصیت میتوانید از آنها در بخشهای مدیر داخلی واحد فروش و سفیر برند کمک بگیرید.
۲. ISFJ (مدافع)
این افراد صمیمی و مسئولیتپذیرند. در انجام وظایف خود متعهد و ثابت قدمند. به احساسات دیگران اهمیت میدهند و برای ایجاد محیطی منظم و هماهنگ تلاش میکنند. افرادی با تیپ شخصیتی مدافع بسیار دلسوز و حمایتگر هستند.
آنها به قوانین احترام میگذارند و بر مبنای ارزشها رفتار میکنند. اگر در تیم فروش خود شخصی با شخصیت مدافع دارید، بهتر است از او در سمتهای کارشناس رضایت مشتری و کارشناس ارائه خدمات پس از فروش بهره ببرید.
پیشنهاد میکنیم برای آشنایی با وظایف کارشناس فروش مقاله کارشناس فروش کیست و چه وظایفی دارد را بخوانید.
۳. INFJ (مشاور)
افرادی تیزبین و جسور که از مخالفت کردن با وضع موجود نمیترسند. آنها کنجکاو، آگاه و شوخطبع هستند. بهدلیل شهود قوی و درک عاطفی قوی که در تیپ INFJ وجود دارد، میتوانند با دیگران همدلی کنند.
از کمک کردن لذت میبرند و نسبت به نیازهای دیگران حساس هستند. از این افراد در نقشهای حمایتی استفاده کنید. کارشناس رضایت مشتری، کارشناس خدمات پس از فروش و سفیر برند میتواند موقعیت هاس شغلی مناسبی برای مشاوران باشد.
۴. INTJ (معمار)
معماران افرادی کنجکاو هستند که برای خودسازی و نبوغ ارزش قائلند. اغلب پیشفرضها را زیر سوال میبرند و ترجیح میدهند همهچیز را کشف کنند. INTJها بلندپرواز، جاهطلب، متمرکز و بسیار قاطع هستند.
این افراد از انجام کارهای ساده و آسان راضی نمیشوند؛ زیرا در مقابله با چالشها مهارتهای خود را ارتقا میدهند. مملو از ایدههای خلاقانه هستند و تفکر خارج از جعبه دارند.
باتوجهبه ویژگیهای نامبرده شده پیشنهاد میشود از این افراد در بخش هک رشد فروش استفاده کنید. ازآنحاییکه این افراد مدیران قابلی هستند، میتوانید مدیریت داخلی فروش را نیز به این افراد واگذار کنید.
۵. ISTP (حرفهای)
حرفه ایها یا ISTPها همان افرادی هستند که از انجام کارهای تکراری خسته میشوند. آنها کنجکاو، سختکوش و جسور هستند. علاقهای به قوانین دستوپاگیر ندارند و دوست دارند آزادی عمل داشته باشند.
مستقل، کوشا، انعطافپذیر و عاشق اکتشاف هستند. محیطهای ساختاریافته برای این افراد مناسب نیست. پیشنهاد ما این است که اگر فردی با خصوصیات شخصیتی حرفهای در تیم فروش خود دارید، از او در جایگاه ویزیتور حضوری استفاده کنید تا آزادی بیشتری را تجربه کند.
۶. ISFP (هنرمند)
این افراد رویکردی سازگار و منعطف با زندگی دارند. مهربانی در این افراد ذاتی است و میتوانند فضای امنی برای دیگران ایجاد کنند تا دیگران بتوانند از افکار و احساسات خود صحبت کنند.
پرشور، بدون ساختار، غیرقابل پیشبینی و خلاق از دیگر ویژگیهای آنهاست. مشاغلی را دوست دارند که به آنها فرصتی برای تفکر خلاقانه، آزادی و بداههپردازی بدهد. ISFPها انعطافپذیرند و از تغییر مسیر شغلی ترسی ندارند. این گروه از افراد را در جایگاه کارشناس توسعه فروش قرار دهید تا پتانسیلشان به حداکثر برسد.
۷. INFP (آرمانگرا)
INFPها ممکن است ساکت به نظر برسند؛ اما اینها همان افرادی هستند که ایده تبدیل جهان به مکانی بهتر را در سر دارند. افرادی خلاق هستند و در مشاغلی که بتوانند خلاقیت خود را شکوفا کنند، بهخوبی عمل میکنند.
آرمانگراها تمایل دارند درباره دیگران بیشتر یاد بگیرند و به گوش دادن و بررسی جنبههای مختلف یک موضوع تمایل دارند. آنها میتوانند بهعنوان کاتالیزور ایدهها عمل کنند.
ویژگیهای این دسته آنها را برای سمتهای مشاوره مناسب میکند. بهدلیل توانایی ایجاد ارتباطات عمیق و موثر و همچنین همدلی و توانایی درک دیگران میتوانید از این افراد در سمت کارشناس مذاکرات و فروش بینالمللی بهره ببرید.
۸. INTP (متفکر)
INTPها یا متفکران به هوش قوی خود افتخار میکنند. خلاق و مبتکرند و از غرق شدن در افکارشان لذت میبرند. برای تمام اتفاقات بهدنبال توضیح منطقی میگردند. آرام و انعطافپذیرند و بهراحتی با تغییرات ناگهانی سازگار میشوند.
به ایدهها علاقه دارند؛ ولی به تعاملات اجتماعی علاقه ندارند. همهچیز را تحلیل میکنند و توانایی فوقالعادهای برای حل مشکلات حوزه فعالیت خود دارند. متفکران را در بخشهایی قرار دهید که نیاز به تحلیل دادهها دارید؛ برای مثال تحلیلگر فروش میتواند سمت خوبی برای این دسته از افراد باشد.
۹. ESTP (عملگرا)
ESTPها افرادی برونگرا و منطقی هستند که سرعت تصمیمگیری بالایی دارند و عملگرا هستند. آنها میتوانند متقاعدکننده و تاثیرگذار باشند. بر واقعیتها تمرکز دارند و به خیالپردازی علاقهای ندارند.
از ریسک کردن ترسی ندارند و با اعتمادبهنفس کارها را انجام میدهند. در تعاملات اجتماعی مهارت دارند و فعالانه بهدنبال ساختن شبکه ارتباطی میباشند. بهدلیل توانایی برقراری ارتباط، انرژی بالا و مهارت در کارهای عملی، آنها را در سمتهای کارشناسی جذب و پیگیری لید یا ویزیتور حضوری قرار دهید.
۱۰. ESFP (تفریحطلب)
این افراد دوست دارند در کانون توجه قرار بگیرند. شوخطبع هستند و از وقت گذراندن با دوستان خود لذت میبرند. نسبت به احساسات دیگران حساس هستند و به دیگران کمک میکنند تا چالشهای خود را برطرف کنند.
اغلب تمرکز کردن برایشان دشوار است؛ زیرا در لذتهای آنی غرق میشوند. اهل برنامهریزیهای بلندمدت نیستند و بیشتر تمایل به جهش دارند تا رشد قدمبهقدم. هرجا که نیاز به خنده و شوخی و بازیگوشی باشد، ESFPها اولین داوطلبان هستند.
بهدلیل جذابیت طبیعیشان، انرژی بالا و انتقال انرژی مثبت، مناسب نمایندگی برند هستند؛ بنابراین از آنها در جایگاه سفیر برند استفاده کنید. البته بهدلیل رفتار دوستانه و صمیمی و توانایی برقراری ارتباط، برای جایگاه بازاریاب تلفنی هم میتوانید روی این دسته از افراد حساب کنید.
۱۱. ENFP (مبارز)
این افراد بهعنوان افرادی کاریزماتیک، جذاب، پرانرژی، مستقل و خلاق شناخته میشوند. صمیمی و با انگیزهاند و در برقراری ارتباط با مردم خوب عمل میکنند. میتوان طیف وسیعی از علایق نامربوط را در افرادی که شخصیت ENFP دارند، مشاهده کرد.
به همین خاطر برای انتخاب جایگاه شغلی گزینههای زیادی دارند. خوشبینی آنها مثالزدنی است و در زندگی و کار خود بسیار خلاق هستند.
اگر در تیم فروش خود ENFP دارید، بهترین جایگاه شغلی برایشان جایگاهی است که بتوانند از مهارتهای اجتماعی خود استفاده کنند، رابطه بسازند و خلاق و جذاب به نظر برسد. برای مثال سمت کارشناس توسعه فروش و یا کارشناس جذب و پبگیری لید برای این افراد مناسب است.
۱۲. ENTP (مبتکر)
برونگرایی، ذهنیتی باز، پرجنب و جوشی، شادابی، استقلال و خلاقیت تنها بخشی از ویژگیهای تیپ شخصیتی ENTP است. متفکران میتوانند زیبایی را در هرچیزی پیدا کنند. هیچکس برایشان بیاهمیت نیست و نسبت به احساسات افراد حساس هستند.
ENTPها مشتاق شنیدن عقاید دیگران هستند. افرادی خونگرم و خوشاخلاق هستند که بسیار دوستانه با دیگران برخورد میکنند. نگرشی مثبت و خوشبینانه دارند و بهندرت از وضعیت موجود شکایت میکنند.
همیشه در جستجوی پیدا کردن راهحلهای برد-برد هستند. میتوانید با خیال آسوده این دسته از افراد را در جایگاه هکر رشد قرار دهید؛ زیرا با نوآوری و تحلیل دقیق میتوانند باعث بهبود فرآیندهای فروش شوند.
۱۳. ESTJ (مدیر)
ESTJها یا مدیران افرادی با اعتمادبهنفس، مقتدر، منطقی و بااراده هستند. این افراد ذاتا مدیر هستند؛ یعنی ویژگیهای مدیریت را بهطور پیشفرض در شخصیت خود دارند. از چالشها لذت میبرند. در شناسایی استعداد دیگران مهارت خاصی دارند.
توانایی بیان احساساتشان را ندارند و از طیف وسیعی از مردم فاصله میگیرند. کارها را بهراحتی سازماندهی و بهسرعت تصمیمگیری میکنند. ویژگیهای مدیریت در این افراد آنها را برای سمتهای مدیریریت مناسب میکند.
اگر فردی با شخصیت ESTJ در شزکت خود دارید، او را در راس واحد فروش قرار دهید. برای مثال سمتهای مدیر داخلی فروش، سرپرست فروش و مدیر فروش منطقهای.
مقاله پیشنهادی ما برای مطالعه: مدیر فروش کیست و چه وظایفی دارد
۱۴. ESFJ (هماهنگکننده)
ESFJها خونگرم، مسئولیتپذیر و همدل و خواهان هماهنگی هستند. عدالتخواه هستند و در برابر بیعدالتی میایستند. دلسوزند و از اینکه به دیگران انگیزه بدهند، لذت میبرند.
خواهان حل شدن مشکلات در محیطهای کاری و زندگی شخصی خود میباشند. بهدلیل هوش هیجانی و مهارتهای اجتماعی بالا تقریبا در تمام زمینههایی موفقند که مردممحور باشد.
تمایل دارند در جایگاهی قرار بگیرند که بتوانند به دیگران برای رشد و یادگیری انگیزه بدهند. میتوانید در جایگاه کارشناس رضایت مشتری و کارشناس توسعه فروش به هماهنگهاکنندهها اعتماد کنید.
۱۵. ENFJ (بخشنده)
ENFJها آرمانگرا و اصولگرا هستند و میایستند تا تغییر ایجاد کنند. جاهطلبند و اهداف بزرگی دارند. بهدلیل کار بیشازحد و تمرکز روی اهداف شغلی اغلب از رسیدگی به خود باز میمانند و این ممکن است باعث فرسودگی شغلی برای آنها شود.
قبل از اقدام تاثیرات تصمیم خود را بررسی میکنند. با بیعدالتی مواجه و بهندرت تسلیم میشوند. معتقدند بهتر است برای چیزهای شگفتانگیز تلاش کنند و شکست بخورند تا اینکه از ترس موفق نشدن هیچ کاری انجام ندهند.
بهدلیل توانایی سازماندهی و ارتباط عمیق با مشتریان پیشنهاد میکنیم از این افراد در جایگاههای مدیر فروش منطقهای و مدیر داخلی واحد فروش بهره ببرید.
۱۶. ENTJ (فرمانده)
ENTJها رهبرانی بالفطره، مقتدر و با اعتمادبهنفس هستند. از مواجه با چالشها استقبال میکنند و میتوانند از تفکر استراتژیک خود در برنامههای بلند مدت استفاده کنند. اگر منابع کافی در اختیار داشته باشند، میتوانند به کارآفرینان درخشانی تبدیل شودند.
فرقی نمیکند در محیط کاری هستند یا بر سر میز مذاکره؛ آنها هرگز تسلیم نمیشوند. برای این افراد شکست گزینه محسوب نمیشوند. آنها مصادق بازر یا راهی خواهم یافت یا راهی خواهم ساخت هستند.
در هر تیمی که باشند، پستهای مدیریتی برایشان مناسب است. از آنها بهعنوان مدیر و سرپرست تیم فروش، مدیر واحد داخلی فروش و مدیر فروش منطقهای استفاده کنید.
سخن پایانی
شخصیتشناسی میتواند نقشی مهم و حیاتی در تعیین عنوان شغلی هرکدام از اعضای تیم فروش داشته باشد؛ درواقع با شناخت الگوهای رفتاری میتوانید بهترین فرد را برای فروشندگان خود انتخاب کنید. نکته مهم در شخصیتشناسی این است که بهعنوان مدیر یک تیم فروش بدانید هیچ شخصیتی نسبت به شخصیتهای دیگر برتری ندارد؛ بلکه هر شخصیت، ویژگیهای خاص و منحصربهفرد خودش را دارد که با شناخت آنها میتوان در موقعیتهای شغلی بهتر و مناسبتری قرار گرفت که رضایت شغلی را افزایش میدهد.