دوران نوجوان آغاز دوران قلیانات و شور و هیجانات عجیبوغریب و یکی از مراحل بحرانی در زندگی هر فرد است. درصورتیکه فرد از این مرحله به سلامت عبور کند، تاثیر ویژهای بر شخصیت بزرگسالی او خواهد گذاشت و زمینه موفقیتهای گوناگون او را فراهم خواهد کرد. یکی از مهمترین دغدغههای نوجوانان که در این سن با آن دستوپنچه نرم میکنند، تحصیل و مسائل مربوط به آموزش است؛ به همین دلیل در این مقاله قصد داریم درباره کوچینگ تحصیلی(بهعنوان یکی از انواع کوچینگ) بهعنوان ابزاری برای حل این دست مسائل نوجوانان صحبت کنیم.
اگر علاقه دارید با مبحث کوچینگ بیشتر آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم مقاله کوچینگ چیست را بخوانید.
تغییرات هورمونی، جسمانی و بروز تفکرات جدید و گستردهشدن مرزهای دنیای فردی در دوره نوجوانی، چالشهایی را به همراه خواهد داشت. همه این ناپایداریها در دورانی آغاز میشود که فرد باید در مراحل تحصیلیِ سرنوشتسازی در طول زندگی خود قدم بردارد؛ سالهایی که باید آمادگی به دست آورد تا به هر نحوی ارزیابی شده و وارد فضای آموزشی متفاوتی به نام دانشگاه یا جامعه شود.
باتوجهبه گسترش حیطههای مختلف کوچینگ و ورود آن به مباحث گوناگون، احتمال دارد بتوان تاثیر کوچینگ را بر نوجوانانی سنجید که نیاز دارند در مسیر موفقیت باقی بمانند. اینجاست که کوچینگ تحصیلی متولد میشود. کوچینگ تحصیلی مکالمهای است با نوجوانی که باید به خودشناسی و بالندگی برسد، توانمندیهای خودش را کشف و بتواند برای آیندهای نهچندان دور هدف گذاری کند؛ در این هدفگذاری تحصیل هم میتواند نقش داشته باشد.
راهنمای مطالعه مقاله
Toggleتفاوت کوچینگ تحصیلی با مشاوره تحصیلی
سؤالی که برایتان ممکن است پیش بیاید این است که کوچینگ تحصیلی چه فرقی با مشاوره تحصیلی دارد؟ همانطورکه از معنای ترکیبیِ مشاوره تحصیلی (Educational Counselling) مشخص است، حوزه فعالیت مشاور در خصوص برنامه ریزی درسی دانشآموزان و تحصیلات آنهاست. مشاور سعی میکند تا باتوجهبه تواناییهای دانشآموز یک برنامه و زمانبتدی مشخص تهیه و او را در طیکردن مسیر تهیهشده کنترل و راهنمایی کند.
همانطورکه میبینید بهعنوان مثال کسانی وارد زمینه مشاوره تحصیلی میشوند که خودشان رتبههای بالای کنکور را کسب کردهاند. آنها سعی میکنند راه و روشی موفقیت خودشان را برای دیگران تعمیم دهند. حفظ فرد در مسیر برنامهریزیشده میتواند به بررسی مشکلات دانش آموزان در خانه و مدرسه نیز تعمیم پیدا کند.
اما کوچینگ تحصیلی فراتر از این رفته و سعی میکند با توسعه مفاهیم، سایر عوامل موثر بر زندگی فرد را نیز مشخص کند. مشخصشدن دنیای درونی فرد و آرزوهایی که ناخواسته بر مسیر او اثر میگذارد، بیتردید بر مسیر تحصیلی فرد نیز موثر خواهد بود.
نتیجه جلسات کوچینگ ممکن است تصمیمگیری برای استفاده از مشاور تحصیلی باشد. مشاور تحصیلی مانند یک استاد درزمینه خاص تحصیلی در کنار دانش آموز یا دانشجو قرار میگیرد و به او راهکار میدهد. مشاور تحصیلی برنامه مشخص و اغلب کوتاه مدتی برای بهبود روند تحصیل به دانش آموز میدهد.
همانطورکه در این مقاله درباره جامعیت کوچینگ نسبت مشاوره توضیح دادیم، در کوچینگ خبری از برنامه مشخصی نخواهد بود و فرد پس از آگاهی از توامندهای خودش و تبدیل نقاط قوت بالقوه به بالفعل خود چارچوبهای مشخص را متناسب با تواناییهای خود تهیه میکند.
بیایید با یک مثال تفاوت کوچینگ تحصیلی و مشاوره تحصیلی را بیشتر توضیح دهیم:
شما فرزند خود را در یک کلاس موسیقی ثبتنام میکنید. در زمان مشخصی فرزند شما زیر نظر افراد متخصص فنونی را آموزش میبیند و تمرین میکند و درباره اقداماتی که انجام میدهد، از معلم خودش بازخورد میگیرد (درست مانند اقدام یک مشاور تحصیلی)
فرض کنید فرزند شما در یک روز متفاوت آن کارآیی همیشگی را ندارد. مربی میتواند رباتوار او را توبیخ کند و تنها نتیجه مطلوب را از او بخواهد و در پایان مثل همیشه همان رفتاری را از خودش نشان دهد که با همه شاگردانش میکند.
اما اگر با فرزند شما در گوشهای خلوت کند و دلایل خوبنبودن حالش را از او بپرسد و به حرفهایش گوش دهد و سعی کند با گفتوگو بهنحوی سطح انرژی و کارآیی او را بالاتر ببرد، معلم او دیگر صرفا تنها یک مربی موسیفی نیست؛ زیرا او خواسته یا ناخواسته از مهارت های کوچینگ استفاده کرده است.
تفاوت کوچینگ تحصیلی و کلاس خصوصی
در جلسات مشاوره تحصیلی ممکن است ضعفهای فرد مشخص شود و باتوجهبه نقاط ضعفش ممکن است مشاور به دانش آموز یا اولیاء او پیشنهاد استفاده از مدرس خصوصی را بدهد. البته بهتر است بدانید که در ادبیات کوچینگ نقاط ضعف اینطور تعریف میشود: نقاطی که باید بهبود پیدا کنند.
تدریس خصوص تنها در یک زمینه خاص و متمرکز بر یک موضوع واحد است. شاید همین توضیح برای نشاندادن اِشراف مشاوره تحصیلی بر تدریس خصوصی و نوع ارتباط آنها باهم کافی باشد. باتوجهبه نوع ارتباط ایجادشده در کلاس خصوصی کاملا میتوان جامعیتِ ارتباطی و اجتماعی کوچینگ را نسبت به تدریس خصوصی مشاهده کنیم.
بهترین زمان برای استفاده از کوچینگ تحصیلی چه موقع است؟
مطمئنا کوچینگ باید در دورهای اتفاق بیافتد که فرزند شما تا حد قابلقبولی بتواند شرایط را درک کند و قدرت تصمیمگیری داشته باشد. همچنین بهتر است کوچینگ را در فرصتهای آزادی ذهن شروع کنیم.
با اطمینان میتوانیم بگوییم: در گرفتاریهای تحصیلیِ دانش آموزان مانند زمان امتحانات، کنکور و آزمونهای تخصصی یا هنگام افت تحصیلی کوچینگ میتواند در سرنوشت افراد نقش ویژهای بازی کند؛ هرچند بهتر است دفع بلا پیش از وقوع انجام گیرد. قطعا کوچینگ میتواند درصد قابل توجهی از بحرانهای نامبرده شده را کاهش دهد.
کوچ تحصیلی چگونه به فرزندان شما کمک میکند؟
قدرت کوچینگ آموزشی این است که نوجوانان شما را به مهارتهایی مجهز میکند که برای موفقیت نیاز دارند. این اتفاق در کوچینگ موفقیت هم رخ میدهد. در این قسمت به ۱۰ مزیت برتر کوچینگ تحصیلی برای نوجوانان میپردازیم:
۱. انگیزه درونی را در نوجوان پرورش میدهد
کوچینگ آموزشی به دانش آموزان کمک میکند تا ویژگیهای مهمی مانند استقامت، کار سخت، تمرکز، انضباط و اعتمادبهنفس را یاد گیرند.
۲. به دانش آموزان کمک میکند تا اهمیت آموزش را درک کنند
وقتی نمیدانیم چرا چیزی یاد میگیریم، بهراحتی ناامید میشویم. کوچینگ سعی میکند تمرکز را از نتیجه (بهخاطرسپردن مجموعهای از حقایق) به فرآیند یادگیری (یافتن لذت در درک مفاهیم و توسعه مهارتهای جدید) تبدیل کند.
۳. از منابع مشخصی اهداف معناداری برای تلاشهای متمرکز دانش آموزان ایجاد میکند
بعضی از دانش آموزان از برنامه ریزی برای آینده لذت میبرند و بعضی دیگر حتی از فکر انجام چنین کاری سردرگم میشوند. کوچینگ آموزشی به نوجوانان شما کمک میکند تا اهداف کوتاه مدت و بلندمدت معناداری برای خودشان تعریف کنند.
۴. نوجوان را قادر میکند نگرشهای منفی و باورهای محدودکننده را حذف کنند
باوررهای محدودکننده، باورهای نادرستی هستند که مانع میشوند اهدافمان را پیگیری کنیم. اگر نوجوان شما نگرش منفی نسبت به مدرسه دارد، میتواند به دلیل یک باور محدودکننده یا برچسبزنی هایی باشد که خودخواسته یا از عوامل بیرونی ایجاد میشود.
۵. کمک میکند تا مسئولیت پذیری و احترام را به نوجوان خود بیاموزید
هر پدرومادری میخواهد ارزش احترام را به فرزندان خود بیاموزد؛ زیرا به یک زندگی خانوادگی هماهنگتر منجر میشود. کوچینگ آموزشی با مجهزکردن دانشآموزان به سرمایهگذاری روی توسعه شخصی خود، مسئولیت و احترام را به آنها میآموزد. این کار در محیطی توانمند انجام میشود؛ محیطی که در آن دانش آموز احساس میکند حمایت و شنیده میشود و ارزشمند است.
۶. سعی میکند نوجوانان را منعطف کند
موفقیت تحصیلی هدف ارزشمندی است که باید برای رسیدن به آن تلاش کرد؛ اما چهچیزی مهمتر از گرفتنِ نمرات خوب است؟ ویژگیهای شخصیتی، طرزفکر و مهارتهایی که نوجوانان شما در مسیر دستیابی به اهداف خود توسعه میدهند، در کنار تابآوری و توانایی انجام مشکلات زندگی با قاطعیت از کسب نمرات خوب بسیار باارزشتر است. پیشنهاد میکنیم با مطالعه مقاله تاب آوری چیست درباره مهارت انعطاف پذیری و تحمل سختی بیشتر بدانید.
۷. تکنیکهای اثباتشده برای یادگیری موثر را به نوجوان خود آموزش میدهد
کسب نمرات خوب تنها ارزشِ تحصیلی نیست. یادگیری موثر ازجمله مباحث مغفول در سیستم آموزشی است که در کوچینگ رخ میدهد.
۸. اولویتبندی وظایف و مدیریت زمان در دسترس را در اولویت قرار میدهد
شفافیت رمز تمرکز و شروع اقدامات موفقیتآمیز است. تا مشخص نباشد چهچیزی اولویت دارد و بر آن اساس دانش آموزان چه کارهایی را باید انجام دهند و برنامه ریزی مناسب برای آن انجام گیرد، آنها تنها انرژی و زمان را از دست دادهاند.
۹. راهبردهای تست زنی را برای استرس کمتر و نمرات بهتر به نوجوان خود آموزش دهید
با خودشناسی که دانش آموزان در فرایند کوچینگ تحصیلی به دست میآورند، قادر خواهند بود با شناخت اولویتها گزینههای مناسبی را برای بهدستآوردن مهارت تستزنی انتخاب کنند؛ زیرا این موضوعی است که باید هدفمند انجام شود.
۱۰. نوجوانان را برای بهبود تمرکز و جلوگیری از حواسپرتی توانمند میکند
ما در دنیایی پر زرقوبرق زندگی میکنیم؛ دنیایی که در آن همواره قصد جلب توجه ما بهعنوان یک مشتری در حال وقوع است. کارهای مربوط به اعتیاد نوجوانان و رسانه های اجتماعی نگران کننده است؛ بهطوریکه۵۷ درصد از نوجوانان میگویند رسانههای اجتماعی آنها را از انجام تکالیف منحرف میکنند.
از طریق کوچینگ این امکان برای دانش آموزان ایجاد میشود که عوامل حواس پرتی را از بین ببرند و تمرکزشان را بهبود دهند. برنامه موثر روزانه داشته باشند. از احساس بیانگیزگی و غرقشدن در عوامل گوناگون دست بردارند و به رفتارهای مفید تعهد پیدا کنند.
دغدعه مراجعان کوچ تحصیلی چه چیزی است؟
دغدغههای دانش آموزان یا بهتر بگوییم والدین در این دوران قطعا ایجاد زمینه مناسب زندگی برای آینده فرزندان است. ادامه تحصیل و بهبود کیفیت آموزشی با انتخاب دانشگاههای سطح بالاتر از خواستههای پدرها و مادرهاست.
با برگزاری و انجام جلسات کوچینگ مناسب نهتنها امکان موفقیت در تحصیل برای دانش اموزان و فرزندان فراهم میشود؛ بلکه آنها با خودشناسی و آگاهی از توانمندیهای خود، مسیر مناسبشان را در زندگی انتخاب کرده و زمینه موفقیتهای بعدی را فراهم میکنند.
مقالات دیگر حوزه کوچینگ که ممکن است به مطالعه آنها علاقه داشته باشید: