کوچینگ شغلی چیست؟

کوچینگ شغلی چیست

یکی از مسائل اصلی جوامع و بسیاری از مردم (به‌خصوص بعد از کرونا) افزایش نرخ بیکاری و نداشتن شغل است. از طرفی بسیاری از افراد شاغل، از شغلشان ناراضی بوده و به موفقیت‌های دل‌خواهشان درزمینه مسیر شغلی نمی‌رسند. این عدم موفقیت به شکل‌های گوناگون خودش را نشان می‌دهد؛ از ترک کار گرفته تا تغییر مکرر و بی‌هدف شغل یا حتی بی‌انگیزگی برای مشغول‌شدن به کار جدید. کوچینگ شغلی یکی از انواع کوچینگ است که می‌تواند به حل این دست مسائل مراجع کمک کند.

در این مقاله تصمیم داریم به این بپردازیم که کوچینگ شغلی چیست، مخاطبان آن چه کسانی هستند و استفاده از این نوع کوچینگ چه دستاوردهایی برای مراجع به همراه دارد. پیشنهاد ما به شما قبل از مطالعه این مطلب، خواندن مقاله کوچینگ چیست است.

کوچینگ شغلی
استفاده از کوچینگ درزمینه شغلی

برای خود ما یا اطرافیانمان بسیار پیش آمده که از بیکاری خسته شده و به‌دنبال شغلی بوده‌ایم؛ اما آگاهی کافی نداشتیم که چه شغلی واقعا مناسب ماست. خیلی از ما تجربه بی‌اشتیاقی برای شروع به کار را داریم یا حتی در حالت بدتر با انگیزه فراوان کاری را شروع کرده‌ایم؛ اما بعد از مدتی اشتیاقی به ادامه نداشته‌ایم.

در بعضی از آمارها می‌بینیم از هر ۵ شغلی که ایجاد می‌شود، تقریبا ۴ مورد آن شکست می‌خورد. این آمار نشان می‌دهد بسیاری از افراد بدون داشتن هدفی شفاف درزمینه شغلی از این شاخه به آن شاخه می‌پرند. استفاده از کوچینگ شغلی می‌تواند راه حلی خوب برای تمام این مسائل باشد.

کوچینگ شغلی یک مدل از مربیگری است که در آن پتانسیل‌ها، استعدادها، فرصت‌های اطراف فرد (باتوجه‌به توانایی‌های او) و تجربیات شغلی گذشته کوچی (از چه مسیرهایی به کسب درآمد رسیده است) و نیاز بازار بررسی شده تا به او کمک شود به اهداف شغلی‌اش برسد.

کوچ شغلی کیست و چه کاری انجام می‌دهد؟

 کوچ شغلی، فردی است که به مراجع درزمینه حل مسائل مربوط به شغلش کمک می‌کند. در جلسات کوچینگ شغلی، کوچ برای پرداختن به این چنین موضوعات اقدامات متعددی را انجام می‌دهد:

۱. کنکاش و پرسشگری 

کوچ سعی می‌کند با پرسیدن سوالات درست، کنکاش کرده تا ابتدا خواسته مراجع دقیقا مشخص شود. این اولین گام جلسات کوچینگ شغلی است. سؤالاتی که کوچ شغلی در اینجا به‌دنبال جواب برای آنهاست، عبارت‌اند از:

  • آیا مراجع می‌خواهد شغلش را عوض کند؟
  • آیا می‌خواهد جایگاه شغلی‌اش را ارتقا دهد؟
  • آیا می‌خواهد نقش شغلی خودش را عوض کند؟
  • آیا ورشکست شده و می‌خواهد دوباره شروع کند؟ آیا اصلا انگیزه‌ای برای شروع دوباره دارد؟
  • آیا از شغل خود خسته شده است؟ دقیقا از چه‌چیزی در شغلش خسته شده است؟
  • از اینکه در محل کار تکریم نمی‌شود خسته شده یا از اینکه حقوق پایینی دریافت می‌کند؟
  • آیا از یکنواختی کارش خسته شده یا دلیل خستگی او نداشتن حس خوب به کارش است؟ o یا… .
پرسیدن سوالات موثر در کوچینگ
یکی از وظایف کوچ شغلی پرسیدن سوالات موثر و هدفمند از مراجع است

باتوجه‌به سؤالات بالا به این نتیجه می‌رسیم کشف دلیل مراجع برای حضور در جلسه بسیار اهمیت دارد. مربی شغلی برای اینکه به کمک خود مراجع بتواند راهکاری را کشف کند، (راهکاری که متناسب با خود مراجع است) از ابزارهای گوناگونی استفاده می‌کند؛ ازجمله تست کلیفتون (برای شناسایی نقاط قوت او)، تست گلسر، تست دیسک، پنجره جوهری، بازخورد ۳۶۰ درجه و… .

استفاده از این ابزارها به کوچ کمک می‌کند تا پازل شغلی مراجع را به‌درستی با کمک خود مراجع بچیند. از طرفی کوچ با طرح این سوالات به مراجع کمک می‌کند تا به خودآگاهی برسد؛ چون دستاورد خودآگاهی می‌تواند پایداری در شغل را در مراجع بیشتر تضمین کند یا برعکس به مراجع کمک کند تا شغلش را عوض کرده و شغلی را انتخاب کند که واقعا مناسب اوست. خودآگاهی و مسئولیت پذیری دو بال اصلی فرآیند کوچینگ هستند.

۲. کمک به مراجع برای پیداکردن راه حل

پس از اینکه مشخص شد دقیقا مخاطب چه می‌خواهد، کوچ باید سعی کند به مراجع در پیداکردن راهی برای ارضای خواسته‌اش کمک کند. تفاوت مشاوره شغلی با کوچینگ شغلی دقیقا در همینجاست؛ در مشاوره شغلی مشاور از منظر خود به مراجع راهکار می‌دهد؛ بنابراین مراجع باید برای حل مساله‌اش آن راهکار را انجام دهد و البته تضمینی نیست که فرد آن راهکار را انجام دهد یا خیر.
 
کمک به مراجع در پیدا کردن راه حل
کمک به مراجع در پیداکردن راه حل یکی دیگر از وظایف کوچ شغلی است
 
در مربیگری شغلی، مربی با کمک خود مراجع سعی در کشف راه حل دارد؛ راه‌حلی که متناسب با موقعیت، منابع، وقت، توان، روحیه، استعداد و ظرفیت مراجع باشد. این عمل باعث می‌شود تا مراجع مسئولیت‌پذیرتر بماند و برای حل مساله‌اش آن کار را انجام دهد؛ اما کار اینجا تمام نمی‌شود؛ بلکه شروع می‌شود و این شروع‌شدن، همان اجراکردن راه‌حل‌هاست.
 

۳. اجرایی‌کردن راه حل های کشف‌شده

در این مرحله مراجع و کوچ می‌کوشند تا راه حل های کشف‌شده از دل مراجع را به اقدامات اجرایی در بیاورند. پیداکردن جواب برای سوالات زیر زمینه اجرایی‌شدن اقدامات را فراهم می‌کند: مراجع دقیقا در چه زمانی، چه کاری را توسط چه‌کسی با چه فرآیندی و چگونه باید انجام دهد و برای انجام این کارها چه تعهدی می‌دهد که بر آن پایند باشد. آیا نیاز است برای متعهدماندن به کوچ شغلی گزارش دهد؟

در این مرحله در فرآیند کوچینگ شغلی باید شاخص‌هایی را تعریف کرد؛ شاخص‌هایی که مشخص می‌کند کوچ چگونه می‌خواهد رشد شغلی مراجع را رصد کند؟ فرآیند کوچینگ شغلی حداقل بین ۴  تا ۱۲ جلسه ممکن است تا به طول بیانجامد.

مخاطبان کوچینگ شغلی چه کسانی هستند؟

  1. افرادی که می‌خواهند شغل جدیدی راه‌اندازی کنند؛
  2. افرادی که می‌خواهند در شغل خود تثبیت شوند و مسائل و مشکلات شغلی‌شان را حل کنند. این مسائل می‌تواند اضطراب شغلی و نارضایتی شغلی باشد؛
  3. افرادی که می‌خواهند در شغل کنونی‌شان ارتقا پیدا کنند؛
  4. افرادی که می‌خواهند شغلشان را عوض کنند؛
  5. و… .

چه موقع به کوچینگ شغلی نیاز پیدا می‌کنیم؟

 به‌طورکلی هر زمان فرد درزمینه شغل به مسائل و چالش‌هایی برخورد کند، مراجعه به کوچ شغلی به او در حل مسائلش کمک خواهد کرد. بعضی از این مسائل عبارت‌اند از: 

  • وقتی سرعت پیشرفت فرد در شغلش کاهش پیدا کرده باشد و به نتایج مدنظرش نرسد؛
  • زمانی که مراجع می‌خواهد شغل جدیدی را تاسیس کند؛ اما نمی‌داند چطور؛
  • زمانی که مراجع می‌خواهد شغلش را عوض کند؛
  • زمانی که فرد از درآمدش راضی نیست؛
  • زمانی که فرد از روابطش با همکاران در سازمان ناراضی است؛ این روابط می‌تواند در فضای کاری یا ارتباطی باشد.
  • وقتی فرد می‌خواهد به جواب این سوالات برسد: آیا من برای این شغل مناسب هستم؟ آیا جایگاه من در این شغل مناسب است.

مزایای استفاده از کوچینگ مسیر شغلی 

در بخش پایانی این مقاله تصمیم داریم شما را با مزایای کوچینگ شغلی آشنا کنیم. قطعا آشنایی با این مزایا و دستاوردها و درنتیجه استفاده از کوچینگ شغلی به شما در موفقیت شغلی‌تان کمک می‌کند.

  • متمرکزشدن مراجع در تصمیم‌گیری و جهت‌دهی به تصمیمات در جهت هدف؛
  • افزایش جرات‌مندی مراجع؛
  • تسهیل یا ساده‌سازی مسائل و درنتیجه عمل‌گرایی بیشتر؛
  • افزایش انگیزه شغلی، اعتمادبه‌نفس، آرامش، رهایی از ترس‌ درزمینه شغلی و… .
  • رفع ابهام و شفاف‌سازی در مسیر شغلی و فردی

نتیجه‌گیری

در این مقاله درباره کوچینگ شغلی (کوچینگ مسیر شغلی) صحبت کردیم. استفاده از یک کوچ شغلی در کار به ما کمک می‌کند تا شغلی را انتخاب یا ادامه دهیم که ما را به موفقیت‌های بیشتری برساند. طبیعتا این عمل باعث افزایش میزان بهره‌وری در کار می‌شود که هم به نفع ما و هم به نفع سازمانی است که در آن مشغول به کار هستیم.
پیشنهاد می‌کنیم نگاهی هم به مقالات زیر بیندازید:
کوچینگ  سازمانی چیست؟
بیزینس کوچینگ چیست؟

نویسنده:  جناب آقای حمید فقیری؛ مدرس مهارت‌های کوچینگ 

ویراستار: سرکار خانم ریحانه مهدوی

۱.۵/۵ - (۴ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اگر مدیر یک سازمان هستید، برای موفقیت کسب‌وکارتان نیاز به آموزش‌های مدیریتی دارید.

برای دریافت مینی‌دوره رایگان Mba مدیربان روی تصویر زیر کلیک کنید.

 

برای دریافت آموزش مقدماتی و رایگان کوچینگ روی تصویر کلیک کنید.

در این دوره یاد می‌گیرید چطور با دیگران ارتباط موثر برقرار کنید.