اصول اخلاقی کوچینگ چیست؟

اصول اخلاقی کوچینگ

 اصول اخلاقی کوچینگ مجموعه‌ای از دستورالعمل های اخلاقی حاکم بر روابط بین کوچ و کوچی است که باید در جلسات کوچینگ توسط کوچ رعایت شود؛ این اصول شامل محرمانگی، برابری و برابری سیستمی و تضاد منافع است. اصول اخلاقی در کوچینگ به‌مثابه منش یک کوچ است. یک کوچ علاوه بر ۸ صلاحیت‌ کوچینگ، مهارت‌ها، تخصص‌ها و دانش‌هایی که دارد، باید اصول اخلاقی کوچینگ را برای عرضه تخصصش داشته باشد و به آن پایبند باشد.

در این مقاله می‌خواهیم درباره اصول اخلاقی کوچینگ صحبت و دستاوردهای آن را باهم مرور کنیم. یکی از مهم‌ترین موارد اصول اخلاقی کوچینگ این است که کوچ متعهد به کشف و هم‌سوسازی اقدام مراجع با راهکارهایی باشد که از دل مراجع بیرون می‌آید، نه از خود کوچ. این مورد باعث اعتمادبه‌نفس و مسئولیت‌پذیری بیشتر مراجع می‌شود و در مسیر رسیدن کوچی به اهدافش بسیار موثر است. 

ذهینت دیگری که می‌تواند خیلی به کوچ کمک کند این است: آنچه از نظر ما درست است، ممکن است با بقیه متفاوت باشد. این ذهنیت تنظیم‌کننده بسیاری از ذهنیت‌هایی است که ممکن است در جلسات کوچینگ برای کوچ مطرح شود و جزء مهمی از اصول اخلاقی کوچینگ است.

اگر می‌خواهید کوچینگ را به صورت حرفه‌ای آموزش ببینید، پیشنهاد می‌کنیم به صفحه آموزش کوچینگ کوچ ماهر سری بزنید.

اصول اخلاقی کوچینگ

اصول اخلاقی کوچینگ باید محقق شود تا به خودابرازی مراجع کمک کند. یکی از دستاوردهای رعایت اصول اخلاقی تدوام ارتباط بین کوچ و کوچی است. این اصول باعث می‌شود ارتباط بین کوچ و مراجع مستمرا ادامه پیدا کند تا کوچی به وضعیت مطلوب خودش برسد. در ادامه چند مورد از اصول اخلاقی در کوچینگ را باهم مرور می‌کنیم.

  • محرمانگی

 یکی از نیازهای مراجعان این است که فضای امنی برای رشد و توسعه فردی آن‌ها فراهم شود. در محرمانگی، کوچ موظف است محتوای گفت‌وگوی بین کوچ و مراجع را تحت هیچ شرایطی به خارج از جلسه کوچینگ منتقل نکند. 

متاسفانه گاهی کوچ‌ها برای فرایند بازاریابی یا برندینگ خودشان یا اهدافی دیگر جلسات کوچینگ را در شبکه‌های اجتماعی‌شان منتشر می‌کنند. این کار با اصول اخلاقی و محرمانگی فرآیند کوچینگ منافات دارد؛ البته که اگر مراجع راضی باشند، اشکالی ندارد.

 هیچ‌گونه سندی نباید از جلسه کوچینگ به بیرون منتقل شود. این امر باعث می‌شود امنیت مراجع حفظ شود. البته درصورتی که مراجع بخواهد کار خلافی انجام بدهد و ضربه و آسیبی به شخصی یا جایگاهی برساند، کوچ‌ها موظف است به مراجع قضایی و قانونی ذی‌ربط اعلام کند.

 در جلسات کوچینگ بهتر است کوچ برای یادداشت‌برداری از موارد مطرح‌شده در جلسات از مراجع اجازه بگیرد. البته لازم است کوچ این اطمینان را به مراجع بدهد که قرار نیست کسی این موارد را بخواند و کاملا محرمانه است.

کوچ‌ها موظفند در جلسات کوچینگ صداقت را با مراجعان در تمام ابعاد فرایند کوچینگ  داشته باشند. کوچ موظف است مرزهای روشن اخلاقی داشته و هیچ‌گونه تماس فیزیکی با مراجعش نداشته باشد.

 کوچ‌ها در ابتدای شروع فرآیند کوچینگ جلسه آشنایی با مراجعانشان تحت عنوان جلسه صفر دارند؛ در این جلسه کوچ و مراجع به‌صورت دقیق و شفاف درباره حدومرز محرمانگی و کم و کیفش گفت‌وگو و آن را مکتوب می‌کنند.

در جلسات کوچینگی که مدیر یک کسب وکار اسپانسر جلسات کوچینگ است، در جلسه صفر مدیر و کوچ و مراجع جلسه‌ای سه‌نفره تشکیل می‌دهند تا اهداف جلسات کوچینگ را دقیق و شفاف بررسی کنند. در این جلسه در کنار صحبت درباره وضعیت مطلوب مراجع و مسأله او در خصوص محرمانگی و شیوه‌اش هم صحبت می‌کنند.

  • تضاد منافع 

یکی دیگر از اصول اخلاقی کوچینگ تضاد منافع است. تضاد منافع خودش را در همه ابعاد رابطه کوچینگی ممکن است نشان بدهد؛ در ادامه مصادیقی از تضاد منافع را باهم مرور می‌کنیم.

  • اینکه مراجع هزینه جلسات را به کوچ پرداخت کرده اما دیگر به کوچینگ نیازی ندارد؛ اما کوچ در پی ادامه برگزاری جلسات است.
  •  کوچ می‌فهمد که مراجع به خدمات دیگری غیر از کوچینگ (مانند مشاوره، آموزش، تراپی و…) نیاز دارد؛ اما وی را ارجاع نمی‌دهد.
  • کوچ ارتباط دیگری با مراجع دارد که آن رابطه بر کوچینگ مقدم است یا به آن لطمه می‌زند؛ در این صورت کوچ باید این موضوع را با مراجع مطرح و در صورت لطمه‌زدن به مراجع جلسات را متوقف کند.
  • ممکن است کوچی بعد از چند جلسه اقدامات مصوب جلسه را انجام ندهد. در این صورت باید با مراجع راجع به این قضیه گفت‌وگو کرد؛ مثلا اگر کوچی مسئولیت‌پدیر نمی‌شود، باید او را به درمانگر ارجاع داد.

حمید فقیری، مدرس مهارت های کوچینگ

«بنده مراجعانی داشتم که به موازات درمانگر یا روانشناس جلسات کوچینگ هم داشتند که در این صورت اشکالی ندارد و می‌تواند مفید باشد؛ زیرا کوچینگ و بقیه موارد حمایتگری مثل مشاوره و روانشناس و درمانگر و… همه به موفقیت فرد کمک می‌کنند. یادمان باشد بقیه موارد حمایتگری در مقابل کوچینگ نیستند؛ بلکه در کنار آن هستند. متاسفانه به اشتباه بعضی تصور می‌کنند بقیه حوزه‌های حمایتگری مقابل کوچینگ قرار دارند.»

  • برابری و برابری سیستمی

اصل برابری به ما می‌گوید هیچ نژاد و برتری مانند سیاه‌پوستی و سفیدپوستی، زیبایی و زشتی در فرآیند کوچینگ نباید اثر بگذارد؛ به‌عبارتی همه‌وهمه در فرآیند کوچینگ برابر هستند. حتی در جلسات کوچینگ، کوچ و کوچی هم‌سطح هستند. این هم‌سطحی باعث می‌شود مراجع در جلسه کوچینگ احساس امنیت کرده و احساس نکند کسی از بالا به پایین به او نگاه می‌کند. 

در رابطه کسب وکاری ممکن است مدیر و کارمندان جایگاه یکسانی نداشته باشند؛ اما در جلسه کوچینگ سطوح یکسانی دارند.

دستاورهای اصول اخلاقی کوچینگ

رعایت اصول در هر حرفه و شغلی به موفقیت شخص در آن زمینه کمک می‌کند. در کوچینگ ازآنجایی‌که هدف اصلی رشد و توسعه فردی مراجع است، رعایت این اصول نیز زمینه‌ساز رشد مراجع می‌باشد. در ادامه به چند مورد از این دستاوردها اشاره می‌کنیم. اگر شما هم دستاورد دیگری می‌شناسید، با درج دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.

  • بالابردن عزت‌نفس 

اصول اخلاقی کوچینگ به مراجعانی که از نداشتنِ عزت نفس رنج‌می برند، هویت می‌دهد و عزت نفس آن‌ها را تامین می‌کند. عزت نفس تزریقی نیست؛ بلکه ایجادشدنی است.

نوع برخورد کوچ در فرآیند کوچینگ باعث می‌شود این مهم برای مراجع دست‌یافتنی شود. رعایت اصول اخلاقی در رفتار کوچ، چه در بین جلسات کوچینگ و چه در خود فرآیند کوچینگ باید مشهود باشد.

  • بالابردن اعتمادبه‌نفس

 هر چه مراجعان به اقدامات به‌دست‌آمده در جلسات کوچینگ اعتماد بیشتری داشته باشند، انجام آن ساده‌تر می‌شود و اجرایی‌شدن ان سریع‌تر. رعایت اصول اخلاقی باعث ایجاد این اعتماد در مراجع شده و پیامدهای خوبی به‌دنبال خواهد داشت.

 انجام اقداماتِ هر چند کوچک زمینه افزایش اعتماد به نفس مراجعان رافراهم می‌کند. انجام اقدامات باعث می‌شود چرخه خودارزشمندی و خویش‌دوستی و حس خوب در مراجعان متبلور شود.

  • زمینه سازی برای شناسایی پیش‌فرض‌ها 

پیش‌فرض‌های مراجع زمانی هویدا می‌شود که اصول اخلاقی به‌درستی رعایت شود. همدلی در جلسات هم دستاوری را دارد. زمانی که پیش‌فرض‌های مراجع در کوچینگ مطرح شود، زمینه‌ساز تغییر باورهای مراجع خواهد شد.

  • تکریم مخاطب

 در بسیاری از جلسات کوچینگ رعایت اصول اخلاقی تکریم مخاطب را در پی داشته است. تکریم زمینه‌ساز رشد مخاطب است و اعتماد به فرایند کوچینگ را بیشتر می‌کند.

  • تیک‌خوردنِ نیاز به آزادی مراجعان

 آقای ویلیام گلاسر معتقد است هر رفتار افراد برای ارضای یکی یا چند تا از پنج نیاز اساسی آن‌هاست. این نیازها عبارت‌اند از: آزادی، بقا، تفریح، قدرت، عشق یا احساس تعلق. اصول اخلاقی علاوه بر اینکه به‌نوعی همه این نیازها را مرتفع می‌کند، توجه ویژه‌ای به ارضای نیاز به آزادی دارد.

نتیجه‌گیری

در این مقاله درباره اصول اخلاقی کوچینگ و اهمیت رعایت آن و دستاوردهایش صحبت کردیم. رعایت این اصول باعث می‌شود کیفیت جلسات کوچینگ افزایش پیدا کرده و مراجع در فضایی امن مسائلش را مطرح کند .

نویسنده: حمید فقیری، مدرس مهارت‌های کوچینگ

ویراستار: سرکار خانم ریحانه مهدوی

۳/۵ - (۲ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دریافت آموزش مقدماتی و رایگان کوچینگ روی تصویر کلیک کنید.

در این دوره یاد می‌گیرید چطور با دیگران ارتباط موثر برقرار کنید.